Connect with us

Hi, what are you looking for?

LIFESTYLE

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Ομόφωνα ένοχη η «μαντάμ» Γκισλέιν Μάξγουελ – Τα χλιδάτα πάρτι, οι τραγωδίες και η φυλακή

Η Βρετανή άλλοτε κοσμική Γκισλέιν Μάξγουελ κρίθηκε ένοχη την Τετάρτη από σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για σειρά εγκλημάτων σεξουαλικής φύσης, κυρίως για τη σωματεμπορία ανηλίκων κοριτσιών προς όφελος του θανόντα χρηματομεσίτη Τζέφρι Έπσταϊν.

Η 60χρονη Μάξγουελ δικαζόταν από τα τέλη Νοεμβρίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες, ιδίως ότι προμήθευε κορίτσια στον άλλοτε σύντροφό της για να τα εκμεταλλεύεται σεξουαλικά.

Έπειτα από 40 ώρες διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια πέντε ημερών, «το σώμα ενόρκων έκρινε ομόφωνα ένοχη την Γκισλέιν Μάξγουελ για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς – τη διευκόλυνση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τη συμμετοχή σε αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του δικαστηρίου του Μανχάταν, ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς. Η Γκισλέιν κρίθηκε ένοχη για 5 από τις 6 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ όπως αναφέρει η New York Post, μετά το άκουσμα της απόφασης η 60χρονη «μαντάμ» ήπιε μία γουλιά νερό και συνομίλησε με τον δικηγόρο της, αποκρύπτοντας τα συναισθήματά της.

Τα εγκλήματα αυτά «διαπράχθηκαν μαζί με τον σύντροφο και συνεργό της πάντα, τον Τζέφρι Έπσταϊν», που αυτοκτόνησε σε φυλακή του Μανχάταν τον Αύγουστο του 2019, προτού προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για σεξουαλικά εγκλήματα.

«Ο δρόμος για την απόδοση δικαιοσύνης ήταν πάρα πολύ μακρύς. Αλλά αποδόθηκε δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός, εξαίροντας «το θάρρος των κοριτσιών» τα οποία στο μεταξύ «έγιναν γυναίκες», αναφερόμενος στα τέσσερα από τα θύματα, που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης της κυρίας Μάξγουελ, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Η κόρη του Ρόμπερτ Μάξγουελ, μεγιστάνα του Τύπου, είχε προφυλακιστεί στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 2020. Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε επισύρουν ποινή ως και 65 ετών κάθειρξης. Η διάρκεια της ποινής της πρόκειται να ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Γκισλέιν Μάξγουελ: Η αδίστακτη «μαντάμ» του Έπσταϊν – Τα χλιδάτα πάρτι, οι τραγωδίες και η φυλακή

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη «δίκη της δεκαετίας» «καίνε» τη Γκισλέιν Μάξγουελ. Όπως κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες η 59χρονη γυναίκα ήταν το δεξί χέρι του καταδικασμένου παιδόφιλου Τζέφρι Έπσταϊν που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019.

Πρώην ερωμένη, φίλη και συνοδοιπόρος του -κάτι σαν μάνατζερ και προσωπική σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου- ήταν εκείνη που «ψάρευε» τα ανήλικα κορίτσια για να ικανοποιήσει τις νοσηρές ορέξεις του χρηματιστή και των πανίσχυρων φίλων του.

Τα «στρατολογούσε» αργά και μεθοδικά, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους με δώρα και υποσχέσεις και τα οδηγούσε στα δίχτυα του τρόμου. Ενίοτε μάλιστα συμμετείχε και η ίδια στις συνευρέσεις.

Το πρώτο θύμα που κατέθεσε στη δίκη της Μάξγουελ με το ψευδώνυμο «Τζέιν», έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το ρόλο της κατηγορούμενης.
Στην αρχή είπε, ο Μάξγουελ και ο Έπσταϊν την έκαναν να νιώθει ξεχωριστή – περνούσαν χρόνο μαζί της, τη ρωτούσαν για την οικογένειά της και τα ενδιαφέροντά της και την πήγαιναν για ψώνια και στον κινηματογράφο.

Τους πρώτους μήνες της γνωριμίας τους ένιωθε τη Μάξγουελ σαν «μεγαλύτερη αδερφή», κατέθεσε. Όλα άλλαξαν όταν άρχισε η κακοποίηση» όταν εκείνη ήταν 14, 15 και 16 ετών. Η «χρυσή κληρονόμος» είχε ενεργό ρόλο σε όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις επαύλεις και τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν.

Οι τραγωδίες της ζωής της

Η Γκισλέιν Νοέλ Μάριον Μάξγουελ γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων το 1961 στο σικ προάστιο Μεζόν Λαφίτ έξω από το Παρίσι. Ήταν το ένατο παιδί του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρόμπερτ Μάξγουελ και της Γαλλίδας ακαδημαϊκού Ελιζαμπέτ.

Η ζωή της από τις πρώτες κιόλας ημέρες σημαδεύτηκε απο μία ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία. Δύο ημέρες πριν γεννηθεί, ο 15χρονος αδερφός της Μάικλ τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο και έμεινε σε κώμα μέχρι τον θάνατό του το 1967.

Η μητέρα της είπε αργότερα ότι το ατύχημα επηρέασε ολόκληρη την οικογένεια και δεν είναι τυχαίο που η κόρη της είχε δείξει σημάδια ανορεξίας, απο την εποχή κιόλας που ήταν παιδί. Παρ’ολα αυτά η Γκισλέιν μεγάλωσε στην αγγλική εξοχή σε μία έπαυλη που στέγαζε και τα γραφεία του πατέρα της με… 53 δωμάτια και στη συνέχεια φοίτησε σε μεικτό οικοτροφείο και στη συνέχεια στην Οξφόρδη.

Όταν έγινε 30 ετών, μία νέα τραγωδία έπληξε την οικογένεια Μάξγουελ. Το 1991 ο πατέρας της πνίγηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ έκανε διακοπές στην Τενερίφη με το σκάφος που φέρει το όνομα «Λέιντι Γκισλέιν», αφήνοντας πίσω του μεγάλα χρέη και σκάνδαλα κακοδιαχείρισης.

Τσέχος στην καταγωγή, ο Ρόμπερτ Μάξγουελ γεννήθηκε με το όνομα Γιαν Λούντβιχ Χος και μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με αποτέλεσμα να μοιράζεται εκ περιτροπής με τα έξι αδέλφια του, ένα ζευγάρι παπούτσια.

Ήταν ο μόνος που επέζησε του Ολοκαυτώματος και ξεκίνησε τη ζωή του απο την αρχή στην Αγγλία ως Ρόμπερτ Μάξγουελ . Άνθρωπος τραχύς και απότομος, είχε μεγάλη αδυναμία στην Γκισλέιν που εργάστηκε πολλά χρόνια στο πλευρό του, μέχρι το θάνατό του.

Είχε δώσει μάλιστα το όνομά της στο σκάφος «Lady Ghislaine» όπου η κόρη του πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο τέλος της δεκαετίας του 1980 , απολαμβάνοντας τις ανέσεις του, από το τζακούζι και τη σάουνα μέχρι το γυμναστήριο και τη ντίσκο.

Τα «χρυσά χρόνια»

Η Μάξγουελ ήταν εξέχον μέλος της κοινωνικής σκηνής του Λονδίνου τη δεκαετία του 1980. Ίδρυσε ένα γυναικείο κλαμπ με το όνομα του αρχικού Kit-Cat Club και διετέλεσε διευθύντρια της ένωσης Oxford United Football Club. Εργάστηκε επίσης στο European, μια έκδοση που είχε εγκαινιάσει ο πατέρας της.

Το 2012 ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική ομάδα για την προστασία των ωκεανών, το TerraMar Project, το 2012. Ο οργανισμός ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του στις 12 Ιουλίου 2019, μια εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση και διακίνηση ανηλίκων που ασκήθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατά του Έπσταϊν.

Ο Ρόμπερτ Μάξγουελ είχε επίσης «ιδρύσει μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη ειδικά για την κόρη του, η οποία ασχολούνταν με εταιρικά δώρα, δεν ήταν όμως κερδοφόρα. Οι Sunday Times είχαν γράψει μάλιστα ότι η Mάξγουελ είχε πετάξει στη Νέα Υόρκη στις 5 Νοεμβρίου του 1990 για να παραδώσει έναν φάκελο για λογαριασμό του πατέρα της.

Εκείνη δεν το γνώριζε τότε, αλλά ήταν μέρος «μιας συνωμοσίας που ξεκίνησε από τον πατέρα της με στόχο να υπεξαιρέσει 200 εκατομμύρια δολάρια» από τους μετόχους τoυ κολοσσού Berlitz. Η Γκισλέιν δεν πίστεψε ποτέ ότι ο πατέρας της αυτοκτόνησε και ειναι ακόμη πεπεισμένη ότι δολοφονήθηκε.

Μετά τον θάνατό του, διαπιστώθηκε ότι ιδιοποιήθηκε με δόλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Mirror Group Newspapers, μια εταιρεία που διηύθυνε και στην οποία κατείχε μεγάλο μερίδιο.

Σύμφωνα με αναφορές κατάφερε να υπαιξερέσει περισσότερα από 58 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα οι κληρηνόμοι αλλά και η βρετανική κυβέρνηση να κληθούν να αποπληρώσουν τα 32.000 άτομα που επλήγησαν.

Δύο από τα αδέρφια της Μάξγουελ, ο Ίαν και ο Κέβιν, που εμπλέκονταν περισσότερο στις καθημερινές επιχειρηματικές συναλλαγές του πατέρα τους , συνελήφθησαν το 1992 και κατηγορήθηκαν για απάτη σχετικά με το συνταξιοδοτικό σκάνδαλο της Mirror Group. Αθωώθηκαν τον Ιανουάριο του 1996

Η γνωριμία με τον Έπσταϊν

Η Mάξγουελ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1991, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της. Η φωτογραφία της να επιβιβάζεται σε ένα Concorde για να διασχίσει τον Ατλαντικό, προκάλεσε οργή εν μέσω του «σκανδάλου των συντάξεων» Την εποχή εκείνη η «χρυσή κληρονόμος» είχε ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, χάρη σε ένα καταπίστευμα που είχε αφήσει στο Λιχτενστάιν ο πατέρας της.

Μέχρι το 1992, είχε μετακομίσει στο διαμέρισμα ενός Ιρανού φίλου της με θέα το Σέντραλ Παρκ. Εκείνη την εποχή, εργαζόταν σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο και συναναστρεφόταν ήδη με διασημότητες. Γρήγορα έγινε μία απο τις πιο γνωστές σελέμπριτι και στη Νέα Υόρκη, αποκτώντας γνωριμίες και διασυνδέσεις.

Οι πληροφορίες για το πότε συνάντησε για πρώτη φορά τον Τζέφρι Έπσταϊν είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με πρώην συνεργάτη του Αμερικανού χρηματιστή, ο Ρόμπερτ Μάξγουελ του είχε συστήσει την κόρη του από τη δεκαετία του 1980.

Οι Times ανέφεραν ότι η Μάξγουελ συνάντησε τον Έπσταϊν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ένα πάρτι στη Νέα Υόρκη μετά από «έναν δύσκολο χωρισμό με τον κόμη Τζιανφράνκο Τσικόνια Μοτσόνι» των ξενοδοχείων CIGA.

Η ίδια άλλωστε συνδέθηκε ερωτικά με πολλούς διάσημους άνδρες από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Τεντ Γουέιτ, μέχρι τον Σκοτ Μπόργκερσον, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία τεχνολογίας CargoMetrics.

Η σχέση που τη σημάδεψε ήταν εκείνη με τον Έπσταϊν που ξεκίνησε ως ερωτικός δεσμός και έγινε σχέση ζωής για δεκαετίες. Σε μια κατάθεση το 2009, αρκετοί από τους υπαλλήλους του Έπσταϊν ανέφεραν ότι την αποκαλούσε «βασική του φιλενάδα» και οτι εκείνη προσλάμβανε, απέλυε και επέβλεπε όλο το προσωπικό.

Ο ίδιος τη χαρακτήριζε «κολλητή» του που είχε αναλάβει «να οργανώνει μεγάλο μέρος της ζωής του». Το 2000 εκείνη είχε ήδη μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα 650 τμ στη Νέα Υόρκη, λιγότερα από 10 τετράγωνα μακριά από την έπαυλη του Έπσταϊν.

Οι δυό τους έκτοτε άρχισαν να συναναστρέφονται με εξέχοντα μέλη της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του δικαίου. Ανάμεσά τους οι πρώην προέδροι Ντόναλντ Τραμπ και Μπιλ Κλίντον,ο δικηγόρος Άλαν Ντέρσοβιτς και ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας της Υόρκης. Πολλοί απο αυτούς είχαν πετάξει μάλιστα για διάφορες κατευθύνσεις με το αεροσκάφος του επιχειρηματία, το επονομαζόμενο «λολίτα εξπρές» όπως το χαρακτηρίζει με νόημα ο Τύπος.

Ως εκπαιδευμένη πιλότος ελικοπτέρου η Μάξγουελ μετέφερε συχνά τον Έπσταϊν στο ιδιωτικό του νησί στην Καραϊβική, όπου διοργάνωναν πάρτι που άφησαν εποχή.

Η Μάξγουελ είναι γνωστή για τη μακροχρόνια φιλία που διατηρούσε με τον πρίγκιπα Άντριου τον δευτερότοκο γιό της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος είχε παραθέσει μάλιστα πάρτι για τα 39α γενέθλιά της στο κτήμα της μητέρας του στο Νόρφολκ της Αγγλίας.

Η αντίστροφη μέτρηση και για την ίδια άρχισε το 2008, όταν ο Έπσταϊν καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για παιδεραστία, μετά από ένα σκάνδαλο πολλών ετών και πάμπολλα δημοσιεύματα με θέμα τα «σεξουαλικά πάρτι» με ανήλικα κορίτσια και θαμώνες πολιτικούς, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν αυτοκτόνησε σε μια φυλακή της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019, ενώ περίμενε τη δική του. Πολλοί ακόμη και σήμερα ειναι πεπεισμένοι οτι δεν έκοψε ο ίδιος το νήμα της ζωής του.

Η Μάξγουελ εξαφανίστηκε έκτοτε από προσώπου Γης μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη σε μία έπαυλη στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2020. Δικάζεται για έξι κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Δηλώνει αθώα και καταγγέλλει τις απάνθρωπες όπως λέει συνθήκες της κράτησής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement