Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικά πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο: «Διεκδικούμε Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη και άλλα 19 νησιά»

Το άσπρο… μαύρο επιχειρεί να κάνει για ακόμα μία ημέρα ο τουρκικός Τύπος, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά, καθώς «με τη δύναμη της Λωζάνης» μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη.

Στην ίδια γραμμή και η εφημερίδα «Yeni Safak» που αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Τονίζει, δε, ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννιά νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.

Τα προσκείμενα στον Ερντογάν ΜΜΕ δεν σταματούν την προπαγάνδα… Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, TRT, που για ακόμα μια φορά βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», ήταν ο τίτλος του TRT, με Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν, «το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο», τόνισαν με θράσος οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που μετείχαν στη συζήτηση. «Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT», τονίστηκε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Η τουρκική προπαγάνδα δεν στάθηκε μόνο στο ακριτικό ελληνικό νησί, αλλά έκανε λόγο και για προκλητικότητα από τη μεριά της Ελλάδας.

«Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

Την ίδια στιγμή, η εμπρηστική και προσβλητική κατά του Ελληνισμού ρητορική από την πλευρά των Τούρκων συνεχίζεται καθημερινά, ενώ η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, αδιάσειστα επιχειρήματα και δυναμική παρουσία επί του πεδίου.

Πλέον, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι με την πλάτη στον τοίχο, με τη νευρικότητα και τις σπασμωδικές κινήσεις να τον χαρακτηρίζουν. Η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας, η εξοπλιστική ενίσχυση που ανατρέπει τα δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων και το «άδειασμα» των πρακτικών της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα, εκνεύρισε τους γείτονες και προδίδει την απόφασή τους να ανεβάσουν το «θερμόμετρο» της έντασης «στοχοποιώντας» τόσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αν και στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία και εγρήγορση για άμεσες απαντήσεις, εκτιμάται ότι το τουρκικό καθεστώς θα επιχειρήσει να τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας επί του πεδίου, τσεκάροντας παράλληλα και τη δυναμική των συμμαχιών που έχει συνάψει η χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement