Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Γιάννης Μάζης: Να αξιοποιήσει το κλίμα των κυρώσεων η Ελλάδα – Η Τουρκία έπραξε τα ίδια στην Κύπρο

Ξημέρωσε η τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Μαριούπολη τα πυρά είναι πυκνά και όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA Γιάννης Χαραμίδης, η πόλη έχει περικυκλωθεί από δύο μέτωπα, από την πλευρά της Μελιτόπολης και την περιοχή του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς Έλληνες ομογενείς στην περιοχή του Σαρτανά και του Μπουρχάς από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν το ρωσικό κομβόι που κατευθύνονταν στην Μαριούπολη.

Στο MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε η Νταϊάνα Τκατσούκ, εργαζόμενη σε ταξιδιωτικό πρακτορείο. Η ίδια βρίσκεται στην πόλη Λβιβ και με λεωφορείο θα οδηγήσουν τους πολίτες εκτός συνόρων. Μεταξύ των επιβατών υπάρχουν και παιδιά.

«Στη δικιά μας πόλη είναι όλα ήρεμα. Την πρώτη ημέρα χτύπησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ετοιμάζομαστε να πάμε προς τα σύνορα της Ρουμανίας», είπε.

Ακροβατεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ο Ερντογάν

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο και δήλωσε πως μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, θα πρέπει και η Ελλάδα να πιέσει για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία θυμίζει πολλά από την εισβολή στην Κύπρο μισό αιώνα πριν.

«Το διεθνές περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε όλες αυτές τις κινήσεις. Δεν νομίζω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί μία τέτοια κατάσταση. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει πάση θυσία ενωμένη, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την όξυνση στην Ουκρανία. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Τουρκία έπραξε ακριβώς τα ίδια στην Κύπρο και η δυτική κοινότητα αυτή τη στιγμή κλείνει μισό αιώνα που βάζει την Ελλάδα και την Κύπρο να συνομιλούν ως θύματα με τον θύτη τους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα και να θέσει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρότασή της για να επιβληθούν ταυτόχρονα κυρώσεις και στην Τουρκία για όσα έκανε στην Κύπρο», είπε ο κ. Μάζης.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής τόνισε τις αδυναμίες της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει αναπτύξει τη θεωρία ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, ότι αντιμετωπίζει την Κύπρο σαν τρίτο κράτος κι ότι ξεχνάει ότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ελλιποβαρή στάση απέναντι στην Κύπρο, ενώ πλειοδοτούμε απέναντι στην Ουκρανία. Βεβαίως και να επιβληθούν κυρώσεις (σ.σ: στην Ρωσία), αλλά να επιβληθούν και στην Τουρκία».

Σχετικά με το «μπλόκο» στο σύστημα Swift που θέτει η Ευρώπη στις ρωσικές τράπεζες, ο κ. Μάζης είπε: «Μήπως η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της; Εάν είναι σκληρός ο αποκλεισμός από το Swift, πως θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία και ρέει ακόμα;».

Ο κ. Μάζης τόνισε πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίσιμη κατάσταση εάν ο πόλεμος δεν έχει λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες και εάν η Ρωσία συνεχίσει τις απειλές σε Σουηδία και Φινλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

H ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ θα χτυπήσει δυνατά και φέτος στη Βολισσό στο δεύτερο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Βόρειας Χίου το #1 VOLISSOS SUMMER FESTIVAL 2024 που θα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συμμαχίας Αξιών για την άμεση κατασκευή στεγάστρου στην στάση του Αστικού ΚΤΕΛ Στον νέο υπαίθριο χώρο, κοντά στο σταθμαρχείο,  που χρησιμοποιεί το αστικό...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής (21/6), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το βιωματικό εργαστήρι «Ακούγοντας με το σώμα», το Σάββατο 22...

ΧΙΟΣ

Αγίου Πνεύματος 2024: Τι ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα, τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα και τις τράπεζες Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα της Χίου,...

Advertisement