Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάς – Γαλλία: Ο Στρατηγός Φλώρος εκκινεί την κρίσιμη στρατιωτική συνεργασία

Οι ενέργειες του «πρασινοσκούφη» Στρατηγού και η βούληση του Παρισιού για εντατική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποφασισμένες να εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία εμφανίζονται Ελλάδα και Γαλλία, την ώρα που η χώρα μας ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ αποκτώντας πανίσχυρα γαλλικά οπλικά συστήματα, που ανατρέπουν τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική συνεργασία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στην επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας, Ελλάδα και Γαλλία σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στην διπλωματική σκακιέρα, ενώ παράλληλα οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών διαμορφώνουν τη στρατηγική για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Με μεθοδικές κινήσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και με ταχείς ρυθμούς Αθήνα και Παρίσι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια σειρά από κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Δεν είναι μόνο η προμήθεια των κορυφαίων μαχητικών Rafale ή συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra, Ελλάδα και Γαλλία δημιουργούν μια συνεργασία σε πολύ στέρεες βάσεις η οποία ενισχύεται συνεχώς, ενώ η Γαλλία επιθυμεί την εντατική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις 48 ώρες μετά την άφιξη των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στην Στρατόπεδο Παπάγου στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του, Thierry Burkhard. Φυσικά, στην ατζέντα των συνομιλιών δεν βρέθηκε μόνο η άφιξη των Rafale, ούτε η απόκτηση των Belh@rra, με τους δύο πολύπειρους Στρατηγούς να σχεδιάζουν τις επόμενες κοινές δράσεις Ελλάδας και Γαλλίας στον άξονα Ανατολική Μεσόγειος – Βαλκάνια – Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα, στην ατζέντα των δύο αρχηγών βρέθηκαν η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο στην Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ, για το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Μαδρίτη, καθώς και για την «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2022.

Oι δύο Αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», το οποίο καθορίζει και συγκεκριμενοποιεί τη στρατιωτική πτυχή της στρατηγικής εταιρικής σχέση Αθήνας – Παρισιού και παράλληλα επιτρέπει στις γαλλικές και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχύσουν την κοινή στρατηγική τους κουλτούρα και την επιχειρησιακή τους διαλειτουργικότητα σε πολλούς τομείς, προς το συμφέρον των δύο στρατών.

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-γαλλικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπεύθυνη, σοβαρή και αποφασιστική. Ανθρώπους που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν. Τα γεγονότα στον Έβρο το επιβεβαίωσαν, η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε σαφείς απαντήσεις, ενώ οι διπλωματικοί χειρισμοί και οι στρατιωτικές συνεργασίες οδηγούν την Τουρκία στην απομόνωση.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπερδραστήριος και πολυμήχανος πρασινοσκούφης Στρατηγός, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή σελίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν μιλούμε φυσικά μόνο για τα εξοπλιστικά, ούτε για την δημιουργία της αυτόνομης πλέον Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που συγκεντρώνει όλη την αφρόκρεμα των Ελλήνων κομάντο. Μιλούμε για την εξωστρέφεια, τις στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες – «κλειδιά» της Δύσης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του αραβικού κόσμου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, να βγαίνει ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να καθησυχάζει και να ενθαρρύνει με το λόγο του τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως η χώρα μας έχει πανίσχυρη αποτρεπτική ισχύ αλλά και συμμάχους που μπορούν να μας στηρίξουν σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement