Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Τανάγρα, πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Rafale: Σε λίγες μέρες βάζει το εθνόσημο και το έκτο μαχητικό – Πυρετώδεις προετοιμασίες στην 114 Πτέρυγα Μάχης για την υποδοχή των «Δελταπτέρυγων» – Στα ύψη οι πωλήσεις του γαλλικού μαχητικού μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Με το πέμπτο ελληνικό Rafale να έχει ήδη βάλει το εθνόσημο στα φτερά του, η Πολεμική μας Αεροπορία μετρά πλέον αντίστροφα για την έλευσή τους στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχη.

Οι προετοιμασίες στην Τανάγρα Βοιωτίας είναι πυρετώδεις, με τα στελέχη να προετοιμάζουν τους χώρους που θα γίνουν η «φωλιά» των νέων ελληνικών μαχητικών.

Οι πρώτοι Έλληνες χειριστές που μετέβησαν στη Γαλλία για να μάθουν τα «μυστικά» του Rafale F3R, έχουν κλείσει τουλάχιστον 9 μήνες εκπαίδευσης και πλέον πετούν μόνοι τα νέα ελληνικά μαχητικά, με πέντε από αυτά να έχουν ήδη στα φτερά το εθνόσημο. Πρόκειται για 2 διθέσια και 3 μονοθέσια μαχητικά, ενώ και το έκτο, που θα βάλει το εθνόσημο στα φτερά την παραμονή των Χριστουγέννων, είναι επίσης μονοθέσιο.

Από τη στιγμή που και το έκτο μαχητικό ντυθεί στα… γαλανόλευκα, τότε θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την έλευσή τους στην Ελλάδα, με το παράλληλο «πακετάρισμα» οπλικών συστημάτων, διαφόρων αναλώσιμων υλικών και ορισμένων ανταλλακτικών.

Το χρονοδιάγραμμα προχωρά με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ελληνικά Rafale αναμένεται να τροχοδρομήσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, υλοποιώντας έτσι μια σπουδαία συμφωνία με τη Γαλλία που δίνει αφενός απόλυτη υπεροχή στα ελληνικά φτερά και αφετέρου ενισχύει ακόμα περισσότερο τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γαλλία.

Τα χειριστήρια των ελληνικών Rafale θα κρατούν Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι εδώ και 9 μήνες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στην πανίσχυρο γαλλικό μαχητικό, ενώ είναι δεδομένο πως στην υποδοχή θα είναι σίγουρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Γαλλίας.

«Χρυσές» δουλειές για τους Γάλλους
Η απόφαση της Ελλάδας, μίας εκ των κορυφαίων Πολεμικών Αεροποριών παγκοσμίως να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale, φαίνεται πως λειτούργησε ευεργετικά για τους Γάλλους και την κατασκευαστική εταιρεία Dassault, που βλέπει πλέον τις πωλήσεις του 4.5 γενιάς μαχητικού να εκτοξεύονται.

Οι Έλληνες πιλότοι έχουν αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων για τη γαλλική «ριπή», με τα σχόλια τους να προκαλούν αίσθηση σε συναδέλφους τους από άλλες χώρες που βλέπουν τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ να… στάζουν μέλι για το πολλαπλού ρόλου μαχητικό και τις αντιδράσεις του σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου.

Έτσι, το πανίσχυρο «Δελταπτέρυγο» αεροσκάφος γίνεται πόλος έλξης και για άλλες αεροπορίες, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ρίχνουν ρουκέτα πριν μερικές μέρες, ανακοινώνοντας την απόκτηση 80 μαχητικών Rafale και μάλιστα στην πιο σύγχρονη έκδοσή τους. Οι Γάλλοι της εταιρείας Dassault Aviation είναι λογικό να… τρίβουν τα χέρια τους, μιας και έκλεισαν το μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών, ύψους 19 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζουμε πως λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί η παραγγελία της Κροατίας για 12 μεταχειρισμένα Rafale.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ταχύτητα τη συμφωνία απόκτησης των 18+6 μαχητικών Rafale, που έκανε τους Γάλλους να θέλουν διακαώς να συνεχίσουν τη εξοπλιστική συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι ότι οι καλύτεροι αεροπόροι του ΝΑΤΟ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο γαλλικό μαχητικό, γεγονός που οδηγεί και άλλες αεροπορίες να στραφούν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, θέλοντας να αποκτήσουν ανάλογη δυναμική με της HAF.

Αυτός ο παράγοντας φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και στη συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra, με τη Γαλλία να γνωρίζει πως αν η Ελλάδα, με τη φημισμένη ναυτοσύνη και την πλούσια ναυτική ιστορία αποφάσιζε την απόκτηση των υπερσύγχρονων γαλλικών πλοίων, θα λειτουργούσε υπέρ της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group που θα… πουλούσε στους επίδοξους αγοραστές το γεγονός ότι οι Belh@rra επελέγησαν από το κορυφαίο, ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement