Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Επίδειξη σημαίας παντού –Από Μαύρη Θάλασσα και Περσικό, μέχρι… Γαλλία

Πολεμικό Ναυτικό: Ισχυρά μηνύματα από τον ελληνικό Στόλο, την ώρα που το τουρκικό καθεστώς επιμένει στα περί αποστρατικοποίησης νησιών.

Συνεχής εκπαίδευση, ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ψυχραιμία απέναντι σε κάθε πρόκληση. Αυτό είναι το πλάνο στο οποίο κινείται το Πολεμικό μας Ναυτικό, με τις μονάδες επιφανείας και του «αθόρυβους κυνηγούς» να βρίσκονται εκατοντάδες μέρες εν πλω.

Η γιορτή του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, έφερε για μια ακόμη φορά στο φως το σπουδαίο έργο που επιτελείται στον ελληνικό Στόλο. Πλοία όπως η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», που έμειναν εν πλω ακόμα και 240 ημέρες, υποβρύχια που έμειναν στη θάλασσα ακόμα και 140 μέρες, αναδεικνύουν την αυταπάρνηση, την αποφασιστικότητα και τη συνεχή εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Η επίδειξη σημαίας δεν είναι μόνο στον λεγόμενο «ζωτικό χώρο» του Πολεμικού μας Ναυτικού, το Αιγαίο. Από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Γαλλία και τον Ατλαντικό Ωκεανό, τα πλοία μας επιβεβαιώνουν τη φήμη της Ελλάδας ως πανίσχυρης ναυτικής δύναμης και παράλληλα αναδεικνύουν τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, που ακόμα και παλαιά σκαριά καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν.

Οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχιά μας βρίσκονται πλέον ελάχιστες μέρες στου ναυστάθμους, επιχειρώντας μονίμως σε συμμαχικές δράσεις, διμερείς ή πολυμερής ασκήσεις, αλλά και δικά του απαιτητικά γυμνάσια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ που αποτελεί μέλος ειρηνευτικής αρμάδας του ΟΗΕ (UNIFIL) για τον Λίβανο στην Ανατολική Μεσόγειο, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ που αποτελεί βασική μονάδα της δύναμης της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» και η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, που συμμετείχε στην μεγάλη ναυτική άσκηση «POLLARIS 2021» στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου, διεξήχθη σε 4 φάσεις και περιελάμβανε εκπαίδευση εν όρμω και διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων, εκπαίδευση εν πλω με διεξαγωγή τεχνικών αντικειμένων, εκτέλεση τακτικού παιγνίου, και απενημέρωση των συμμετεχόντων επί του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «FS TONNERRE»

Η «POLARIS 2021», στην οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», ήταν άσκηση τύπου LIVEX Δύναμης Κρούσης του αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» (Carrier Strike Group – CSG) υπό τη διοίκηση των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης στο σύνολο των ναυτικών μορφών πολέμου και τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων ως προς την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, με παράλληλη επαύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement