Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τυρί μας βοηθά να γεράσουμε καλύτερα, υποστηρίζει μελέτη

Μια μεγάλη γενετική ανάλυση διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, η ψυχική ευημερία μπορεί να είναι η πιο σημαντική μεμονωμένη πτυχή για την υγιή γήρανση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές, ήταν το γεγονός ότι όσοι ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα στο στρες, έτρωγαν περισσότερο τυρί. Η σχέση μεταξύ τυριού και ευεξίας ήταν ένα απροσδόκητο εύρημα στη μελέτη που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Tian-Ge Wang, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης.

Οι ερευνητές εξέτασαν οκτώ σύνολα δεδομένων που αφορούσαν συνολικά 2,3 εκατομμύρια γενετικά διαφορετικούς Ευρωπαίους, χρησιμοποιώντας Μεντελιανή τυχαιοποίηση, προκειμένου να συνδέσουν όχι απλώς ένα πλήθος παραγόντων με την υγιή γήρανση, αλλά να εντοπίσουν ισχυρότερες, αιτιώδεις επιπτώσεις. Προκειμένου να εξάγουν ουσιαστικά δεδομένα, η ομάδα εξέτασε την ψυχική ευημερία στον γενετικά ανεξάρτητο φαινότυπο γήρανσης (aging-GIP) και κάποια κοινά χαρακτηριστικά του: ανθεκτικότητα, αυτοαξιολογούμενη υγεία, διάρκεια ζωής των γονέων και μακροζωία. Τα αποτελέσματα αυτά προσαρμόστηκαν ώστε να ληφθούν υπόψη κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με καλύτερη ψυχική ευεξία έτειναν να είναι πιο υγιείς όσο περνούσαν τα χρόνια, σημειώνοντας πολύ υψηλότερη βαθμολογία στα χαρακτηριστικά του aging-GIP, όπως η ανθεκτικότητα, η υψηλότερη αυτοαξιολογούμενη υγεία και η μακροζωία. Αν και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει πολλές επιπτώσεις στο πόσο καιρό ζούμε – από τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μέχρι το χαμηλότερο εργασιακό στρες και την καλύτερη διαθεσιμότητα τροφίμων και διατροφής – τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ευημερία και η υγιής γήρανση δεν καθορίζονταν απόλυτα από το πόσο πλούσιος ή φτωχός ήταν κάποιος. Τούτου λεχθέντος, οι υψηλότεροι μισθοί, η καλύτερη εκπαίδευση και η επαγγελματική ικανοποίηση έπαιξαν ρόλο στη συνολική ψυχική υγεία και την ευημερία.

Η υψηλή κατανάλωση τυριού (και φρούτων) ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σε όσους σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες στην κατηγορία της ευημερίας. Μια ανάλυση εντόπισε 33 ενδιάμεσοι παράγοντες που διαμεσολαβούν «μεταξύ του φάσματος ευημερίας και του δείκτη γήρανσης-GIP» – δηλαδή, τις ασθένειες, τις συνήθειες και τις επιλογές τρόπου ζωής που μειώνουν σημαντικά τη βαθμολογία υγιούς γήρανσης. Η τηλεόραση, το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων, η καρδιακή ανεπάρκεια, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), το εγκεφαλικό επεισόδιο, η στεφανιαία αθηροσκλήρωση και η ισχαιμική καρδιακή νόσος ήταν μερικοί από τους παράγοντες που εξετάστηκαν.

Από την άλλη, η κατανάλωση τυριού είχε 3,67% θετικό αντίκτυπο στους εν λόγω παράγοντες υγιούς γήρανσης. Αντίθετα, το κάπνισμα είχε αρνητικό αντίκτυπο 4,56% και η κατανάλωση φρούτων είχε θετικό- 1,96%.

Ωστόσο, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί γιατί η κατανάλωση τυριού μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην υγιή γήρανση, σε σύγκριση με την κατανάλωση φρούτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».


ΠΗΓΗ: New Atlas

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγαλοπρεπώς, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε τo Σάββατο 20ην Ιουλίου 2024, εις τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, η Ιερά Σύναξις των εν...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας,...

ΧΙΟΣ

Αναφορά σχετικά με τη στήριξη των αλιέων, έπειτα από επιστολή που προωθήθηκε από τον Ενιαίο Αλιευτικό Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Χίου, κατέθεσε ο Βουλευτής...

ΧΙΟΣ

Σήμερα Τετάρτη 24/07 και ώρα 21:00 στο PERIVOLI η ταίνια: Ο πάγος που καίει – Ran dong Κίνα, Σιγκαπούρη, 2023 Σκηνοθεσία: Αντονι Τσεν Σενάριο:...

Advertisement