Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η καρδιακή προσβολή

Η αποκατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή επικεντρώνεται συνήθως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής για την υποστήριξη και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση αργότερα, σε σχέση με τα υγιή άτομα. Και δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 30.465 ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης. Τα αρχεία, τα οποία εκτείνονταν από το 1971 έως το 2019, έδειξαν πολύ πιο απότομη γνωστική έκπτωση στην ομάδα των ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Το πιο παράξενο είναι ότι τα προβλήματα στη νόηση, τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία – τους τρεις δείκτες της μελέτης – δεν ήταν άμεσα εμφανή μετά την καρδιακή προσβολή, αλλά επιδεινώνονταν με την πάροδο του χρόνου.

«Επειδή πολλά άτομα κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα λειτουργήσουν προειδοποιητικά και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ελέγχουν τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη, το συντομότερο δυνατό, καθώς έχουμε δείξει ότι η καρδιακή προσβολή αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης αντίληψης και μνήμης αργότερα στη ζωή», δήλωσε η δρ Μισέλ Γιόχανσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η σύνδεση της καρδιάς με την υγεία του εγκεφάλου είναι ένας τομέας τεράστιου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες αυτή τη στιγμή, ωστόσο οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτές τις συνδέσεις δεν είναι αρκετά κατανοητοί. Σε μια απάντηση στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Neurology», οι επιστήμονες πρότειναν ότι η γνωστική έκπτωση θα μπορούσε να προέρχεται από πολλές καταστάσεις: ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμίες μετά από έμφραγμα, χρόνια φλεγμονή και κατάθλιψη, για την οποία οι ασθενείς με έμφραγμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και η οποία έχει επίσης συνδεθεί με την άνοια.

Η ομάδα του Johns Hopkins σχεδιάζει τώρα να εξετάσει ευρύτερα την υγεία της καρδιάς και πώς αυτή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.

«Αποδείξαμε πως η πρόληψη της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους», δήλωσε η Γιόχανσεν. «Τώρα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου», κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Neurology».

ΠΗΓΗ: New Atlas

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τηλεφωνική απάτη: Καινούργια κόλπα βρίσκουν οι απατεώνες προκειμένου να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες της Χίου. Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που δέχθηκε η...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Κ.Ε. Φραγκομίχαλος Σε επιστολή του (Καθημερινή 9-9-2023) με τίτλο «Η πολυκέφαλη ανομία φυτρώνει παντού» ο κ. ΄Αρης Μισούλης, αφού εκθέτει πλήθος απροκάλυπτων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φετινή Ελληνική Mobility, η οποία διεξάγεται στον προαύλιο χώρο του Golden Hall και θα παραμείνει έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, έχει προσελκύσει το...

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αυτά τα δύο κουτάβια βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε έναν κάδο απορριμμάτων, στον Ελαιώνα της Χίου. Όταν βρέθηκαν ήταν πολύ αδύναμα και φοβικά, όμως πλέον έχουν...

Advertisement