Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τις καρδιακές αρρυθμίες, διαπιστώνει μελέτη

Η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε σχεδόν 200.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Κίνας, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών τις πρώτες ώρες μετά την αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιφνίδιου θανάτου.

«Διαπιστώσαμε ότι η οξεία έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής αρρυθμίας», δήλωσε στην Guardian ο Δρ Renjie Chen του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη. «Οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά την έκθεση και θα μπορούσαν να παραμείνουν για 24 ώρες», πρόσθεσε.

Μια περσινή μελέτη ανέφερε μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από λεπτά σωματίδια και των καρδιακών αρρυθμιών σε κατά τα άλλα υγιείς εφήβους και επιβεβαίωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Η μελέτη περιλάμβανε 190.115 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε 322 κινεζικές πόλεις, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει αιφνίδια εμφάνιση αρρυθμίας, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, του κολπικού πτερυγισμού, των πρόωρων παλμών και της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα και οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις έξι ατμοσφαιρικών ρύπων από τους σταθμούς παρακολούθησης που βρίσκονταν πλησιέστερα στα νοσοκομεία που ανέφεραν τα περιστατικά.

Από αυτούς, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είχε την ισχυρότερη συσχέτιση και με τους τέσσερις τύπους αρρυθμίας. Ο ακριβής αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή που μπορούν να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

«Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, η συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οξείας εμφάνισης αρρυθμίας που παρατηρήσαμε είναι βιολογικά εύλογη», έγραψαν οι συγγραφείς.

Μια προηγούμενη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι τις ημέρες με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισάγονται εκατοντάδες περισσότεροι άνθρωποι στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρίση άσθματος. Το 2020, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς εκτίμησε ότι περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, «ξυπνώντας» αδρανείς μεταλλάξεις που πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο «Canadian Medical Associatiown Journal», υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μείωση της συνολικής έκθεσης.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement