ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Google Earth Timelapse: Πώς αλλάζει ο πλανήτης μέσα από νέες εικόνες (video)

Την ενημέρωση με νέες εικόνες για το 2021 και το 2022 της υπηρεσίας Timelapse του Google Earth, που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε πώς αλλάζει η Γη μέσα στο χρόνο, ανακοίνωσε η Google.

Η υπηρεσία Timelapse του Google Earth, ενημερώθηκε με νέες εικόνες για το 2021 και το 2022. Παρακολουθεί περίπου τέσσερις δεκαετίες αλλαγών στην επιφάνεια του πλανήτη μας, ξεκινώντας από το 1984 και καταλήγοντας στο 2022 – όλα χάρη στο 4D διαδραστικό χάρτη της Google, που αποτελείται από εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες.

Όπως αναφέρεται, το Timelapse του GoogleEarth είναι ένα time-lapse βίντεο για ολόκληρο τον πλανήτη, που απεικονίζει στοιχεία για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν – από τα συστήματα άρδευσης που εμφανίζονται στην έρημο της Αιγύπτου, τα ποτάμια που μετατοπίζονται με την πάροδο του χρόνου στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στην Pucallpa του Περού, μέχρι και τις ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και το πως η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές μεταβάλλουν σταδιακά το τοπίο του Lassen National Forest στη Καλιφόρνια. Μέσα από τη πλατφόρμα, βλέπουμε επίσης το πώς οι πόλεις προσαρμόζονται στις ανάγκες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής – πχ. με τις παράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στο Middelgrunden της Δανίας, ή την μεγάλης κλίμακας ηλιακή εγκατάσταση στη Γρανάδα της Ισπανίας. H πλατφόρμα διαθέτει ένα αρχείο με 800 βίντεο Timelapse για περισσότερες από 300 περιοχές του κόσμου.

Καθηγητές, ερευνητές και καθημερινοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βίντεο του Timelapse για να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές στον πλανήτη μας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για παράδειγμα να δουν πώς άλλαξε η Θεσσαλονίκη τα τελευταία 35 χρόνια.

Τέτοια δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές περιστάσεις, όπως στο ντοκιμαντέρ του 2022 με τίτλο «The Territory», που έδειξε με Timelapse τις τραγικές συνέπειες της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου και τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες.

Το Timelapse της Google, αποτελεί πραγματικότητα χάρη στη δέσμευση για μια ανοιχτή και προσβάσιμη βάση δεδομένων της NASA και στο πρόγραμμα Landsat του United States Geological Survey (το πρώτο και μεγαλύτερο σε διάρκεια μη-ακαδημαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης), καθώς και στο πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δορυφόρων Sentinel.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το g.co/timelapse για να δουν τις νέες εικόνες που προστέθηκαν στο Google Earth.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Χίου και Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν ένα διήμερο τουρνουά φιλικών γυναικείων αγώνων βόλεϊ μεταξύ της Karsiyaka, της Altay, του Νηρέα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version