Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν σημαντική επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν την Κυριακή (19/3) μια σημαντική επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή. Η έγκριση καθυστέρησε λόγω της διαμάχης μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών για τους στόχους των εκπομπών και την οικονομική βοήθεια προς τα ευάλωτα κράτη.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνει μια σειρά μελετών για την υπερθέρμανση του πλανήτη που συντάχθηκαν μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Μια περίληψη της έκθεσης εγκρίθηκε νωρίς την Κυριακή, αλλά η συμφωνία για το κύριο κείμενο καθυστέρησε για αρκετές ώρες ακόμη, με ορισμένους παρατηρητές να φοβούνται ότι ίσως χρειαστεί να αναβληθεί.

Η ασυνήθιστη διαδικασία υπογραφής μιας επιστημονικής έκθεσης από χώρες έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις αποδέχονται τα πορίσματά της ως έγκυρες κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα βασίσουν τις ενέργειές τους και την περιβαλλοντική τους πολιτική.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους αντιπροσώπους να παράσχουν χειροπιαστά αποδεικτικά στοιχεία για να μεταδώσουν το μήνυμα ότι απομένει λίγος χρόνος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου από τον 19ο αιώνα, ο Γκουτέρρες επέμεινε ότι το όριο του στόχου του 1,5 βαθμού παραμένει εφικτό «με ταχείες και βαθιές μειώσεις των εκπομπών σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας».

Παρατηρητές δήλωσαν ότι οι συνεδριάσεις της IPCC γίνονται όλο και πιο πολιτικοποιημένες, καθώς το διακύβευμα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεγαλώνει, αντικατοπτρίζοντας τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που συνήθως πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.

Μεταξύ των πιο ακανθωδών θεμάτων της τρέχουσας συνόδου ήταν το πώς θα οριστεί ποια έθνη θεωρούνται ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ένα ταμείο «απωλειών και ζημιών» που συμφωνήθηκε στην τελευταία Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο. Οι εκπρόσωποι διαφώνησαν έντονα για τα στοιχεία που ορίζουν το ύψος του περιορισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα χρόνια και πώς να συμπεριλάβουν τις προσπάθειες τεχνητής ή φυσικής απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ως η χώρα που έχει απελευθερώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την εποχή της εκβιομηχάνισης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην έννοια της ιστορικής ευθύνης για την κλιματική αλλαγή.

Η νέα έκθεση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όταν οι κυβερνήσεις συγκεντρωθούν στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο για τις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη που θα κάνει απολογισμό των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών μετά τη συμφωνία του Παρισιού και θα ακούσει τις εκκλήσεις των φτωχότερων χωρών που ζητούν περισσότερη βοήθεια.

ΠΗΓΗ: AP NEWS

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement