Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης “Ernie” απογοητεύει στο ντεμπούτο του

Στην κούρσα για την τεχνολογική πρωτοπορία στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η Κίνα έχει υποστεί προς το παρόν πλήγμα. Ο αντίπαλος του Google, Baidu, με το ChatGPT που ονομάζεται Ernie, απογοήτευσε στο ντεμπούτο του.
Σε πέντε σύντομα διαφημιστικά βίντεο, ο κινεζικός φορέας εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης παρουσίασε μεταξύ άλλων πώς το Ernie απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με ένα δημοφιλές κινεζικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, υπολογίζει μαθηματικούς τύπους και δημιουργεί εικόνες και βίντεο με βάση μερικές λέξεις κλειδιά.
«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι είναι τέλειο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Baidu Ρόμπιν Λι. «Γιατί λοιπόν το παρουσιάζουμε σήμερα; Επειδή το απαιτεί η αγορά». Ο τελευταίος απάντησε με σκεπτικισμό στον Έρνι. Οι μετοχές του τεχνολογικού ομίλου διολίσθησαν περισσότερο από έξι τοις εκατό στο Χονγκ Κονγκ.

Το ενδιαφέρον από 650 εταιρείες

Παρά την απογοήτευση, το Baidu σχεδιάζει να διαθέσει το Ernie σε επιλεγμένους χρήστες ξεκινώντας αμέσως. Οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης στα δικά τους προϊόντα που τρέχουν στο cloud του Baidu. Μέχρι στιγμής, 650 εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Τα πρώτα συμβόλαια με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και έναν ναό Σαολίν έχουν ήδη υπογραφεί, είπε. Το Baidu σχεδιάζει επίσης να προσθέσει δυνατότητες AI στη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, η οποία κυριαρχεί στην Κίνα, καθώς και σε πολλές άλλες προσφορές.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως σημαντικός μελλοντικός τομέας στην Κίνα

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα σημαντικό μελλοντικό πεδίο και θέλει να δώσει στους προγραμματιστές μεγάλη ελευθερία. Οι ειδικοί βλέπουν αυτόν τον τομέα, μαζί με τη βιομηχανία τσιπ, ως ένα ακόμη πεδίο στον αγώνα με τις ΗΠΑ για την τεχνολογική υπεροχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Baidu o Λι, ωστόσο, προειδοποίησε να μην βλέπει την τρέχουσα παρουσίαση της τεχνητής νοημοσύνης του μέσα από γεωπολιτικά γυαλιά. «Το Ernie δεν είναι όργανο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αγώνας δρόμου τεχνητής νοημοσύνης με τις ΗΠΑ

Οι εταιρείες από τις ΗΠΑ προηγούνται της Λαϊκής Δημοκρατίας όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft έχει ήδη ενσωματώσει το ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σε όλες τις εφαρμογές της σειράς Office. Πριν από λίγες ημέρες, το OpenAI, στο οποίο συμμετέχει η Microsoft, παρουσίασε μια νέα έκδοση του λογισμικού που διέπει το ChatGPT – GPT-4.

Το Google αντιδρά με το “Bard” και ενσωματώνει επίσης δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο και στα προγράμματα γραφείου της. Με τη βοήθεια ενός «μαγικού ραβδιού», θα πρέπει να είναι δυνατή, μεταξύ άλλων, η δημιουργία περιλήψεων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κειμένων.
Το OpenAI είχε προκαλέσει πραγματικό θόρυβο με το εργαλείο ChatGPT, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Η Κίνα, μαζί με τις ΗΠΑ, θεωρείται ηγέτης στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες όπως το Baidu έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement