Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έριν Μπρόκοβιτς: «Κλασική συγκάλυψη μιας περιβαλλοντικής καταστροφής» το τρένο στην Ανατολική Παλαιστίνη των ΗΠΑ

Η διάσημη ακτιβίστρια Έριν Μπρόκοβιτς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του χειρισμού του εκτροχιασμού του τοξικού τρένου στην Ανατολική Παλαιστίνη, χαρακτηρίζοντάς τον «κλασική συγκάλυψη» μιας περιβαλλοντικής «καταστροφής».

«Φοβούνται τόσο πολύ. Παίρνουν τόσα πολλά ανάμεικτα μηνύματα», δήλωσε η Μπρόκοβιτς για τους κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ανατολική Παλαιστίνη το βράδυ της Πέμπτης, της δεύτερης μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο εκτροχιασμός του τρένου της Norfolk Southern πριν από ένα μήνα στην πόλη Ανατολική Παλαιστίνη προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά και ανάγκασε τους χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν, καθώς επικίνδυνα υλικά απελευθερώθηκαν στον αέρα, στο έδαφος και στα κοντινά επιφανειακά ύδατα.

Αργότερα, σε μια δημόσια συνάντηση με τους κατοίκους, η Μπρόκοβιτς δήλωσε ότι «έμεινε άναυδη» όταν άκουσε για ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Η συγκέντρωση με τους κατοίκους της Ανατολικής Παλαιστίνης είχε σκοπό να ενημερώσει την κοινότητα για το πώς θα μπορούσαν να αναλάβουν νομική δράση κατά της Norfolk Southern, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μετά τον εκτροχιασμό ορισμένοι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανίσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και δερματικά εξανθήματα.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ – (EPA) θα απαιτήσει από τη Norfolk Southern να εξετάσει τα επίπεδα διοξινών, παρόλο που η υπηρεσία λέει ότι η ανάλυσή της δείχνει ότι η πιθανότητα παρουσίας των ρύπων μετά το ατύχημα είναι χαμηλή.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος κερδίζει 4,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δεν εμφανίζεται για τους κατοίκους της Ανατολικής Παλαιστίνης, καθώς δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση δύο εβδομάδες μετά τον εκτροχιασμό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί κάτοικοι ανέβηκαν στο βήμα για να περιγράψουν λεπτομερώς τις οδυνηρές ιστορίες τους για τα παιδιά που αρρώστησαν και έκαναν εμετό με φλέματα από τις παρενέργειες του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας στις 3 Φεβρουαρίου, καθώς και για εκείνους που έχασαν τα πάντα, από την αξία της περιουσίας τους μέχρι τα ζώα της φάρμας.

Τα μέλη της κοινότητας ζητούν την επανεκτίμηση των εντολών εκκένωσης που έχουν αρθεί, καθώς πολλοί δεν πιστεύουν ότι τα συμπτώματα που αισθάνονται και η περιβαλλοντική καταστροφή που βλέπουν με τα μάτια τους, είναι ασφαλείς.

«Για όνομα του Θεού, πάρτε τους ανθρώπους μας από εδώ», είπε ένας απελπισμένος κάτοικος στο τέλος της επεισοδιακής συνάντησης.

«Πόσο καιρό θα πάρει αυτό, βλέπω την οικογένειά μου να πεθαίνει αργά μπροστά στα μάτια μου; Έχει περάσει ένας μήνας», διερωτήθηκε μια οργισμένη μητέρα.

Μια άλλη είπε ότι ο εκτροχιασμός την επηρέασε σε «κάθε επίπεδο».

«Αυτό άγγιξε την οικογένειά μου, αυτό άγγιξε τους φίλους μου, αυτό άγγιξε τη φάρμα μου, αυτό άγγιξε τα ζώα μου, αυτό άγγιξε τα οικονομικά μου και αυτό άγγιξε το σπίτι μου. Και θα με αγγίξει σε κυτταρικό επίπεδο, όταν διαγνωστώ με καρκίνο ή Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση – (ALS) ή οτιδήποτε άλλο πρόκειται να έρθει στο μέλλον, αν μείνω σε αυτή τη μολυσμένη, τοξική πόλη».

«Και το ξέρετε όλοι σας», είπε. «Η Norfolk είναι ένας γίγαντας και εμείς δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε».

Η συνάντηση των κατοίκων έγινε την ίδια ημέρα που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος -(EPA) ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον σιδηρόδρομο να διεξάγει δοκιμές στην περιοχή για εξαιρετικά τοξικούς ρύπους, γνωστούς ως διοξίνες.

Οι αμερικανικές αρχές υποσχέθηκαν πλήρη έρευνα και διέταξαν τη Norfolk Southern να πληρώσει για τον καθαρισμό, αλλά από τότε που οι αρχές πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη απελευθέρωση του τοξικού χλωριούχου βινυλίου για να αποφύγουν μια πιθανή έκρηξη, οι φόβοι των κατοίκων έχουν διογκωθεί για πιθανή μόλυνση του αέρα, του εδάφους και του νερού τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικριθεί, ιδίως από την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, για τους χειρισμούς της στον εκτροχιασμό.

Η μάχη της Μπρόκοβιτς εναντίον μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας που κατηγορείται ότι συγκάλυψε τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων μεταφέρθηκε στην οθόνη το 2000 από τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Στην ταινία που φέρει το όνομά της πρωταγωνιστεί η Τζούλια Ρόμπερτς στον ομώνυμο ρόλο, για τον οποίο κέρδισε Όσκαρ.

Πηγή: dailymail.co.uk

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement