ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις του τσιγάρου στο DNA

Οι άνθρωποι εκτίθενται περιστασιακά σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες στο περιβάλλον μέσω της διατροφής ή των συνηθειών τους. Για παράδειγμα, το βενζο(α)πυρένιο (BaP) που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου, είναι γνωστό ότι βλάπτει το DNA.

Το BaP ανήκει στην ομάδα ενώσεων που είναι γνωστές ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ). Οι ΠΑΥ μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια ατελούς καύσης ή πυρόλυσης (δηλαδή χημικής αποσύνθεσης με θέρμανση απουσία οξυγόνου) οργανικών ουσιών. Για παράδειγμα, τα καυσαέρια από πετρελαιοκίνητα οχήματα και ο καπνός από ξυλόσομπες περιέχουν ΠΑΥ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου μπορεί να αποδοθεί στην έκθεση σε αυτές τις ουσίες.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές χαρτογράφησαν αυτές τις επιδράσεις σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μετά από έκθεση σε BaP. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Central Science”, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των εκθέσεων που οδηγούν σε καρκίνο.

Όταν το BaP εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε μια νέα ένωση που προσκολλάται σε ένα από τα νουκλεϊκά οξέα του DNA, την γουανοσίνη. Αν και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τρόπους επιδιόρθωσης που θα μπορούσαν να αποκολλήσουν τους ανεπιθύμητους μεταβολίτες, η ισορροπία μεταξύ της βλάβης και της επιδιόρθωσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια και να μεταφερθούν με την αναπαραγωγή των κυττάρων.

Η καθηγήτρια Σάνα Στούρλα και οι συνεργάτες της θέλησαν να διερευνήσουν την ισορροπία σε ανθρώπινα κύτταρα που εκτέθηκαν σε BaP και να προσδιορίσουν την κατανομή των βλαβών στο DNA σε ολόκληρο το γονιδίωμα των κυττάρων. Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και πρόσθεσε αυξανόμενες ποσότητες της μεταβολισμένης εκδοχής του BaP. Μετά από αυτό, μπόρεσε να προσδιορίσει το σημείο όπου συνδεόταν ο μεταβολίτης με την γουανοσίνη, χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση DNA. Αν και υπήρχε μια «δοσοεξαρτώμενη» σχέση μεταξύ της έκθεσης και της βλάβης του DNA, «το μοτίβο παρέμεινε σταθερό σε όλο το γονιδίωμα, παρά τις αλλαγές στη συγκέντρωση του μεταβολίτη BaP», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι η κατανομή της βλάβης του DNA ήταν παρόμοια με ένα μοτίβο μεταλλάξεων που βρέθηκε σε καρκίνους του πνεύμονα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αυτό υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με ανθρώπινους καρκίνους.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version