Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς η κατανάλωση νερού μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Είναι γνωστό ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBioMedicine», όσοι πίνουν αρκετό νερό έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Επίσης, η βιολογική τους ηλικία δεν είναι μεγαλύτερη από την πραγματική.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ναταλία Ντμιτρίεβα, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος του NIH.

Οι συγγραφείς θεώρησαν ότι η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, με βάση προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια. Σε αυτές τις μελέτες, τα ποντίκια που έλαβαν περιορισμένη ποσότητα νερού είχαν αυξημένα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους και η διάρκεια ζωής τους μειώθηκε κατά έξι μήνες, που αντιστοιχεί σε περίπου 15 χρόνια ανθρώπινης ζωής, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Το νάτριο ορού μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και αυξάνεται όταν πίνουμε λιγότερα υγρά.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν επί 30 χρόνια από 11.255 ενήλικες στο πλαίσιο της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν επίπεδα νατρίου στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους (135-146 mEq/L) είχαν χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στο χαμηλότερο όριο. Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε το 1987, όταν οι συμμετέχοντες ήταν 40 ή 50 ετών, και η μέση ηλικία των ατόμων κατά την αξιολόγηση, ήταν 76 ετών.

Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mEq/L είχαν 10% έως 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο εύρος 137 έως 142 mEq/L. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερο κίνδυνο ταχύτερης γήρανσης είχαν επίσης 64% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αρτηριακή νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια.

Τα άτομα με επίπεδα άνω των 144 mEq/L είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο βιολογικής γήρανσης και 21% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Από την άλλη, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου μεταξύ 138 και 140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Η μελέτη δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό έπιναν οι συμμετέχοντες.

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στον ορό δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που σχετιζόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, πρόωρου θανάτου και ταχύτερης γήρανσης – ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν τηρούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που επικαλέστηκαν οι συγγραφείς της νέας έρευνας.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο», δήλωσε η Ντμιτρίεβα.

Τα επίπεδα νατρίου επηρεάζονται από την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών, καθώς και φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Περισσότερο από το 50% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης της τροφής, της δημιουργίας ορμονών και νευροδιαβιβαστών και της παροχής οξυγόνου σε όλο το σώμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστά στις γυναίκες να πίνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στους άνδρες 3,7 λίτρα. Η σύσταση αυτή περιλαμβάνει όλα τα υγρά και τα πλούσια σε νερό τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες. Δεδομένου ότι η μέση αναλογία πρόσληψης νερού μεταξύ υγρών και τροφίμων είναι περίπου 80:20, αυτό αντιστοιχεί σε 9 ποτήρια για τις γυναίκες και 12,5 για τους άνδρες. Τα άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για την ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνουν.

Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ίσως θα πρέπει να προσπαθήσετε να εντάξετε την κατανάλωση νερού στην καθημερινή σας ρουτίνα. Δοκιμάστε να αφήσετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας ώστε να το πιείτε μόλις ξυπνήσετε ή να πιείτε νερό ενώ ετοιμάζετε τον πρωινό σας καφέ.

ΠΗΓΗ: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement