Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 2023 θα είναι από τα θερμότερα έτη, λένε οι επιστήμονες

Το 2023 θα είναι πιο ζεστό από το 2022, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επίσης συνεχίζουν να αυξάνονται. Εξάλλου, από το 2003 έχουν καταγραφεί τα δέκα πιο θερμά έτη, υπογραμμίζει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Ως αποτέλεσμα, το Met Office προβλέπει ότι το 2023 θα είναι ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 1,2 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,08 έως 1,32 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από ό,τι άλλες.

«Φέτος αντιμετωπίσαμε αρκετές δραματικές καιρικές καταστροφές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και υπονόμευσαν την υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, της ενέργειας και του νερού και τις υποδομές», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πετέρι Τάαλας.

Το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε. Είχαμε μεγάλες οικονομικές απώλειες και πολλά θύματα. Ρεκόρ καύσωνα σημειώθηκε στην Κίνα, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Το Κέρας της Αφρικής απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή λόγω ξηρασίας, τόνισε ο Τάαλας.

Το Κέρας της Αφρικής, ειδικότερα, είχε να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Λα Νίνια (La Niña) που επιδεινώνει την ξηρασία. Ο αντίκτυπος του Λα Νίνια ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή – φέρνοντας ισχυρότερες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και ξηρασία στην ανατολική Αφρική. Συνολικά όμως, έχει προσωρινή ψυχρή επίδραση στον πλανήτη.

Το φαινόμενο Λα Νίνια είναι μία από τις ακραίες φάσεις του επαναλαμβανόμενου κλιματικού προτύπου της Ελ Νίνιο-Νότιας Ταλάντωσης (El Niño-Southern Oscillation, ENSO). Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ακραία φαινόμενα Λα Νίνια και Ελ Νίνιο θα διπλασιαστούν σε συχνότητα με τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αυτό το φαινόμενο και άλλα, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες και οι καύσωνες – θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν περιοριστεί επιτυχώς η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΠΗΓΗ: The Verge

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement