Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην κορυφή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας το ΙΘΑΒΒΥΚ – Η Aquatic Biologicals Τεχνοβλαστός της Χρονιάς

Η Aquatic Biologicals, spin-off του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), επιλέχθηκε ως o Τεχνοβλαστός της Χρονιάς, δηλαδή ως η κορυφαία καινοτόμα νεοφυής επιχείρηση προερχόμενη από ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα), στο διαγωνισμό του Elevate Greece “Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2022”.

Το Elevate Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eλληνικής Kυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Το Elevate Greece τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Η βράβευση της Aquatic Biologicals πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Θέμις Κανελλόπουλος» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Αθήνα. Το βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ παρέλαβε για λογαριασμό της Aquatic Biologicals, ο Δρ. Παντελής Καθάριος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και Διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Νίκος Παπαϊωάννου (Πρόεδρος ΔΣ) και ο Χρήστος Γκογκορώσης (Διευθύνων Σύμβουλος) της εταιρείας ΙΡΙΔΑ ΑΕ που είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Aquatic Biologicals. Τη βράβευση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια,  Κώστας Φραγκογιάννης.

Η ομάδα της Aquatic Biologicals με το έπαθλο. Από αριστερά, η κυρία Ανδριάνα Τρίγκα, η κυρία Κωνσταντίνα Κοκκάρη, ο Δρ. Παντελής Καθάριος και η Δρ. Μαρία Ιωάννα Τσέρτου.

Η Aquatic Biologicals έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου να διαχειριστούν τις ασθένειες των ψαριών χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Η βασική δραστηριότητα της Aquatic Biologicals, είναι η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων, δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από 5 περίπου χρόνια, αρχικά σε ερευνητικό επίπεδο στο εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του ΙΘΑΒΒΥΚ. Η νεοφυής αυτή επιχείρηση δραστηριοποιείται έντονα σε ερευνητικό επίπεδο και έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση για την έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων της σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

Πέραν των εμβολίων, η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμες μεθοδολογίες καταπολέμησης των βακτηριακών ασθενειών με τη χρήση βακτηριοφάγων, που είναι εξειδικευμένοι ιοί που προσβάλλουν παθογόνα βακτήρια. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητάς της, η Aquatic Biologicals είχε καταλυτική συνεισφορά στην ετοιμασία της ερευνητικής πρότασης Cure4Aqua, η οποία εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON EUROPE, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την έρευνα στην Ευρώπη. Το Cure4Aqua στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς όπως το Moredun Research Institute (Εδιμβούργο. Σκωτία) και το Functional Genomic Centre (Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Ελβετία).

Από αριστερά: Ο Δ/ντης του ΙΘΑΒΒΥΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ο Δρ. Παντελής
Καθάριος, η κυρία Κωνσταντίνα Κοκκάρη, ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Αντώνιος
Μαγουλας, ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο κ. Χρήστος Γκογκορώσης από την
εταιρεία ΙΡΙΔΑ ΑΕ

Η Aquatic Biologicals ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 από τον Δρ. Παντελή Καθάριο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών και τους συνεργάτες του Κωνσταντίνα Κοκκάρη, Δρ. Μαρία Ιωάννα Τσέρτου, Δρ. Μαρία Σμυρλή, Maria Chiara Cascarano και Δρ. Πάνο Καλατζή. Στην εταιρεία συμμετέχει επίσης και το ΕΛΚΕΘΕ. Η υλοποίηση του οράματός της Aquatic Biologicals πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΙΡΙΔΑ AE, μια πρωτοπόρο και καινοτόμο Ελληνική εταιρία παραγωγής ιχθυοτροφών με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα. Σήμερα, η Aquatic Biologicals μαζί με την ΙΡΙΔΑ κατασκευάζουν στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων/αυτεμβολίων στην Ελλάδα με πιστοποίηση GMP, που αναμένεται να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΙΘΑΒΒΥΚ του ΕΛΚΕΘΕ: “Η βράβευση της Aquatic Biologicals ως Τεχνοβλαστός της Χρονιάς από το Elevate Greece αποτελεί μεγάλη τιμή τόσο για την Aquatic Biologicals όσο και για το ΕΛΚΕΘΕ, του οποίου είναι η πρώτη spin off εταιρεία, και είναι επιστέγασμα μιας προσπάθειας πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα χάρις στην αγαστή συνεργασία των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ με τη διοίκηση του Κέντρου και την στήριξη της εταιρείας ΙΡΙΔΑ ΑΕ που επένδυσε στο όραμα των ιδρυτών της Aquatic Biologicals”.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής και στη Σούδα Χανίων. Με προσωπικό 129 άτομα και 25 τακτικούς ερευνητές δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement