Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός σε ορισμένες τροφές για ημέρες

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία απέδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 επιβιώνει και παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες για ημέρες. Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τρόφιμα που συχνά πωλούνται χύμα στα παντοπωλεία, στα ντελικατέσεν ή στα αρτοποιεία, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Οι συσκευασίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και κονσέρβες. Ωστόσο, όπως είπαν, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές “εμβολίασαν” τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους καταναλωτές να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν χειρίζονται τρόφιμα – εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους και το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων.

Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κορονοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορονοϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή».

Η ομάδα εξέτασε ένα εύρος θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας για να μιμηθεί τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης, μετρώντας τον ρυθμό αδρανοποίησης του ιού, και διαπίστωσε τα εξής:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ο ιός φαίνεται να επιβιώνει περισσότερο σε τρόφιμα με ανώμαλη επιφάνεια όπως το μπρόκολο και τα σμέουρα, από ό,τι σε προϊόντα με λεία επιφάνεια όπως τα μήλα (αν και σε ορισμένες φρέσκες πιπεριές ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος μια εβδομάδα αργότερα). Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στη φλούδα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Ψημένα προϊόντα

Στα αρτοσκευάσματα όπως τα κρουασάν ο ιός επιβιώνει μόνο λίγες ώρες, ίσως επειδή έχουν επικαλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα αυγού κατά το ψήσιμο, είπαν οι επιστήμονες του FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ το οποίο μπορεί να έχει αντιιική δράση.

Αλλαντικά

Τα τυριά και τα αλλαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – ενδεχομένως και για μια εβδομάδα.

Ποτά και συσκευασίες έτοιμων γευμάτων

Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μία εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες, αρκετές ημέρες στα χαρτοκιβώτια και λίγες ώρες στα κουτιά αλουμινίου.

ΠΗΓΗ: BBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement