Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας μετά από διάγνωση με άνοια για άτομα κάτω των 65 ετών

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με άνοια σε νεότερη ηλικία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 600.000 Άγγλοι, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έπασχαν ήδη από κάποια ψυχιατρική πάθηση ή που ήταν κάτω των 65 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσης, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για άτομα κάτω των 65 ετών τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

«Η διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι καταστροφική, αλλά η άμεση περίοδος μετά τη διάγνωση είναι συχνά η περίοδος της μεγαλύτερης θλίψης», εξήγησε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, κλινικός ανώτερος λέκτορας και επίτιμος σύμβουλος νευρολόγος στο Wolfson Institute of Population Health στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

«Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία είναι σπάνια και απροσδόκητη, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αποδοχή της», δήλωσε η Μπεθ Κάλμιερ, αντιπρόεδρος του τμήματος φροντίδας και υποστήριξης της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα μπορούσατε να πείτε σε κάποιον που έχει διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ είναι ότι δεν είναι μόνος του και ότι η υποστήριξη είναι διαθέσιμη», πρόσθεσε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ άνοιας και αυτοκτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2021 που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Yale.

«Οι ενήλικες άνω των 65 ετών που είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν διπλάσιες πιθανότητες αυτοκτονίας σε σχέση με τους ηλικιωμένους που δεν έπασχαν από άνοια», δήλωσε η Κάλμιερ.

Οι περισσότερες περιπτώσεις άνοιας αφορούν ηλικιωμένους, αλλά οι χρόνιες παθήσεις και οι επιλογές συμπεριφοράς μπορούν να παίξουν ρόλο, σύμφωνα με την Κάλμιερ.

«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος ζωής στους νεότερους αυξάνονται γρήγορα, και αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για άνοια», τόνισε.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Neurology», ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων – 95 ασθενείς – που αυτοκτόνησαν αφού έμαθαν ότι είχαν άνοια, ήταν μικρός. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει την αξία της μελέτης όσον αφορά τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων υποομάδων και τη χρονική περίοδο των τριών μηνών, επισήμανε ο Μάρσαλ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει σχέση μεταξύ της διάγνωσης της άνοιας και της αυτοκτονίας σε άτομα που διαγιγνώσκονται σε μικρότερη ηλικία. Ο Μάρσαλ πιστεύει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεότεροι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, νιώθουν ότι θα επιβαρύνουν την οικογένειά τους.

«Γνωρίζουμε ότι η πρώιμη νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να προκαλέσει άγχος και κοινωνική απομόνωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο αιτίες όσο και σημάδια κινδύνου αυτοκτονίας», κατέληξε ο Μάρσαλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement