Με την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον βασικό κατηγορούμενο έπεσε η αυλαία στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για την υπόθεση θανάτου του 11χρονου Μάριου Σουλούκου, ο οποίος στις 8 Ιουνίου 2017 χτυπήθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στο Μενίδι. Δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση.
Η απόφαση για την επιβολή ισοβίων ήταν ομόφωνη, ενώ το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα. Αντίθετα, ο δεύτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο οποίος είχε καθίσει στο εδώλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο, κρίθηκε αθώος.
Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας, Αντώνιος Κασάπης, τονίζοντας τη βαρύτητα της πράξης. «Η πράξη είναι ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας τόσο σε βάρος του θύματος όσο και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, θεωρώ ότι η μόνη ποινή που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι της ισόβιας κάθειρξης» ανέφερε στην πρότασή του. Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης υπήρξαν χειροκροτήματα από το ακροατήριο, με τον ίδιο να παρεμβαίνει λέγοντας: «Έχω πει ήδη ότι δεν συνιστά λόγο χαράς αυτό…».
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας έγινε μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα. Η μητέρα του Μάριου ξέσπασε σε κλάματα μετά την απόφαση επί της ενοχής, λέγοντας «Μαριούλι μου, παιδί μου», ενώ σε κλάματα ξέσπασε και ο καταδικασθείς. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η σύζυγός του φώναξε «Είναι αθώος ο άνδρας μου σας παρακαλώ», ενώ ο ίδιος διαμαρτυρόταν λέγοντας «είμαστε αθώοι», «δεν το έκανα εγώ, φάγαμε ισόβια με τίποτα. Ισόβια γιατί, έκανα κάτι;».
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε περιγράψει την υπόθεση ως τραγωδία που ξεπερνά τα όρια ενός μεμονωμένου περιστατικού. «Πρόκειται για μια τραγωδία που ξεπερνά τα όρια μιας μεμονωμένης υπόθεσης και αγγίζει τον πυρήνα ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν ξέρω τι πρέπει να περιμένει μια κοινωνία που τα παιδιά της δολοφονούνται σε μια σχολική γιορτή σε καιρό ειρήνης», είχε αναφέρει στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπεμπτικού βουλεύματος, ο 11χρονος μαθητής της Ε΄ Δημοτικού βρισκόταν τον Ιούνιο του 2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, περιμένοντας να ξεκινήσει η σχολική γιορτή με θεατρική παράσταση. Ξαφνικά, το παιδί έπεσε αναίσθητο στο έδαφος και οι έντρομοι συμμαθητές του ειδοποίησαν τη μητέρα του, η οποία βρισκόταν στον χώρο, καθώς ήταν δασκάλα της Ε΄ Δημοτικού και δασκάλα του ίδιου του γιου της.
Στο σχολείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και ο Μάριος μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο πίσω μέρος του κεφαλιού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου κατέληξε λίγες ώρες αργότερα. Από τη νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του 11χρονου προήλθε από βολίδα όπλου, η οποία του προκάλεσε ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.
Στο εδώλιο κάθισαν δύο άνδρες Ρομά, οι οποίοι φέρονταν ως οι δράστες άσκοπων πυροβολισμών που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του παιδιού. Ο πρώτος κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο δεύτερος την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, και οι δύο γνώριζαν ότι οι πυροβολισμοί σε πυκνοκατοικημένη περιοχή μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο κάποιου παρευρισκόμενου. Το σχολείο όπου βρισκόταν ο μικρός Μάριος απείχε περίπου δύο χιλιόμετρα από το σημείο από το οποίο, σύμφωνα με την κατηγορία, προήλθαν οι πυροβολισμοί.
Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει την καταδίκη του βασικού κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απορρίπτοντας εξαρχής κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης ελαφρυντικών. Όπως τόνισε, η συμπεριφορά που οδήγησε στην τραγωδία δεν συνοδεύτηκε ποτέ από έμπρακτη μεταμέλεια, ενώ παρόμοια περιστατικά εξακολουθούν να καταγράφονται στην περιοχή.
Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, αντιθέτως, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του, εξηγώντας ότι οι πράξεις που του αποδίδονταν εμπίπτουν στην έννοια της απρόσφορης απόπειρας, η οποία, λόγω της κατάργησης της σχετικής ποινικής διάταξης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να θεμελιώσει ποινική ευθύνη.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κλείνει δικαστικά μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα των άσκοπων πυροβολισμών σε κατοικημένες περιοχές. Για την οικογένεια του Μάριου, όμως, η δικαστική κατάληξη δεν μπορεί να σβήσει την απώλεια ενός παιδιού που σκοτώθηκε μέσα στο σχολείο του, σε μια γιορτή που μετατράπηκε σε ανείπωτη τραγωδία.
