Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δείκτες ευημερίας από την ΕΛΣΤΑΤ – Πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του το 56,8% του πληθυσμού

«Μοιρασμένος» είναι ο πληθυσμός της χώρας μας που δηλώνει αν είναι ή όχι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του, δηλαδή τις συνθήκες διαβίωσης όπως αυτές ορίζονται από τους αποκαλούμενους δείκτες ευημερίας.

Αποκαλυπτικά για το πως διαβιούν τα νοικοκυριά, είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που προέκυψαν από την ετήσια έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2022, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2021, και η οποία αφορά τις ηλικίες 16 ετών και άνω.

Όσον αφορά λοιπόν στην ευημερία του πληθυσμού, η έρευνα δείχνει ότι: πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του, δηλώνει το 5,2% του πληθυσμού, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%. Πολύ  ικανοποιημένο από τη  ζωή του  (βαθμοί 7 έως  9 της κλίμακας των 10 βαθμών),  δηλώνει το 56,8% του πληθυσμού.

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.

Πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση του χρόνου του δηλώνει το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%. Το 1,5% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.

Το 17,1% δηλώνει ότι ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%. Το 55,1% δηλώνει ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 5% και 3,1%.

Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει- «συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.

Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή

Το 20,8% δήλωσε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12%. Το 22,7% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.

Το 15,2% δήλωσε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.

Το 11,1% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.

Το 7% του πληθυσμού δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική / παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.

Το 30,7% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.

Τέλος, το 25% δήλωσε ότι συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,3% ποτέ. Το 30,2% συναντιέται καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 1,5% ποτέ. Το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,2% ποτέ. Το 45,7% επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 2% ποτέ. Το 7,4% δήλωσε ότι συμμετέχει εθελοντικά σε επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες, σε άτυπες κοινωνικές οργανώσεις το 6%, ενώ ενεργή πολιτική δραστηριότητα έχουν το 6,3%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement