Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ντοκουμέντα για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα – Στενός της φίλος μιλά στην ΕΡΤ

Νέα ντοκουμέντα ρίχνουν «φως» στη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα. Στενός της φίλος μιλά στην ΕΡΤ για τις κινήσεις στη χώρα μας, ενώ οι Αρχές έχουν εντοπίσει την ταυτότητα του Αθηναίου δικηγόρου ρωσικής καταγωγής που το 2018 ανέλαβε την ελληνοποίησή της. Παράλληλα, αναζητούν τον σύνδεσμο στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, από το οποίο η αποκαλούμενη «Μαρία Τσάλλα» είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνει ο ένας ή οι περισσότεροι σύνδεσμοι της Ιρίνας Αλεξάντροβνα- Σμίρεβα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου ώστε να αποκτήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης. Η κατά κόσμον Μαρία Τσάλλα κατάφερε να εγγραφεί στα δημοτολόγια του ληξιαρχείου μέσα στο 2018 και οι αρχές ερευνούν ποιος ή ποιοι υπάλληλοι τη βοήθησαν να εξασφαλίσει τη ληξιαρχική πράξη.

Στην ΕΡΤ μίλησε στενός της φίλος, τον οποίο γνώρισε το 2018, με τον ερχομό της στην Ελλάδα.

“Έκπληξη και σοκ. Μιλάμε για δίκτυα σκοτεινά στα οποία δεν έχουμε ιδέα τι είναι όλα αυτά. Της άρεσε γενικότερα να αναπτύξει μια κοινωνικότητα. Δεν ξέρω γιατί δεν με έχουν καλέσει, εγώ είμαι ανοιχτός να δώσω τα τηλέφωνα, τις επικοινωνίες, τα πάντα”.

Ο ρόλος του ρωσόφωνου δικηγόρου

Οι αρχές εντόπισαν τον άνθρωπο που βοήθησε την 35χρονη στην ελληνοποίησή της, το 2018. Πρόκειται για δικηγόρο Ρωσικής καταγωγής με γραφείο στην Αθήνα, ο οποίος το 2021 απεβίωσε από παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος δικηγόρος βοήθησε τη κατάσκοπο να βγάλει χαρτιά στην Ελλάδα, ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να εγγραφεί στα δημοτολόγια Αμαρουσίου. Φέρεται να λειτούργησε ως σύνδεσμός ανάμεσα στην «Μαρία Τσάλλα» και τον δικηγόρο από το Αλιβέρι, ενώ υπήρξε φορολογικός αντιπρόσωπος σε άλλα 22 με 23 άτομα με καταγωγή από τη Ρωσία.

“Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι συνήθως χωρίς οικογένειες, μπαίνουν σε ένα πλαίσιο σημαντικής και μακροχρόνιας εκπαίδευσης η οποία ακριβώς τους οδηγεί στο να είναι καλοί στο να μην έχουν ταυτότητα” δήλωσε ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Θύμα της Ρωσίδας κατασκόπου, φέρεται να έπεσε και ένας 83χρονος, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Αλιβέρι ως μάρτυρας και υπέγραψε για την ταυτότητα της. Όπως αποκάλυψε, ο ίδιος, πριν από 30 χρόνια, ζούσε στα νότια προάστια και είχε γείτονες ένα ζευγάρι με το επώνυμο «Τσάλλα». Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Κάποια στιγμή, όπως περιέγραψε, εγκατέλειψαν τη χώρα και από τότε έχασε την επικοινωνία μαζί τους. Ωστόσο, το 2018 και όταν εκείνος ήταν πλέον 78 ετών, φέρεται να δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την υποτιθέμενη Ελληνίδα μητέρα της κατασκόπου.

«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα και μου λέει “έχουμε πάει εκεί πέθανε ο τάδε και φτιάχνω τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη και να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει”» είπε ο 83χρονος όπως μετέδωσε ο Alpha.

«Είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσεις, στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα πλέγμα, ένα δίκτυο» ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Γενεύης, Κώστας Λαμπρόπουλος.

Οι αρχές «ξεσκονίζουν» τα ταξίδια της 35χρονης εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και τις επαφές της λίγο πριν φύγει από τη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η Διοίκηση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Χίου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Ιωακείμ Γλαράκη, άξιου συναδέλφου, συναγωνιστή καθώς και ιδρυτικού...

ΧΙΟΣ

Επί σκηνής του Ομηρείου το μήνυμα της συμπερίληψης και της αποδοχής για την  3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα δικαιώματα των Α.μεΑ. ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των τελευταίων μηνών, δείχνουν να έχουν περιοριστεί και σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Η πορεία της αγοράς στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε συνέχεια των υψηλών εμπορικών επιδόσεων που κατέγραψε τόσο το 2021 όσο και το 2022, το πλήρες από κάθε άποψη SUV, Ford Kuga PHEV...

Advertisement