Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τελευταία πράξη του δράματος στα Τέμπη: Παράδοση των σορών και μεταφορά των βαγονιών

Η έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος είναι στην τελική της φάση, με την απομάκρυνση των δύο μηχανών και την τελευταία «σάρωση» σε περιοχή περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων. Στα 55 ανέρχονται τα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., δείγμα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς,  δεν ταιριάζει με αυτά των νεκρών, δηλαδή πρόκειται για επιβάτη που αγνοείται. Επίσης, έχει βρεθεί ένας νεκρός επιβάτης που δεν έχει αναζητηθεί από κανέναν οικείο του. Στη ΜΕΘ παραμένουν επτά τραυματίες και 15 νοσηλεύονται.

Από το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ συλλέγουν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών. Μεταξύ αυτών τα παπουτσάκια ενός μωρού, την ταυτότητα μιας κοπέλας που είναι άγνωστο αν επέζησε καθώς και γυναικεία κοσμήματα που όλα θα αποδοθούν σε εκείνους που ανήκουν. Παράλληλα έχουν ήδη απομακρυνθεί τα κοντείνερ της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας.

 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση φέρεται να ήταν ο σταθμάρχης Λάρισας αμέσως μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, φέρεται να ψέλλισε σε όσους τον είδαν: «Κουβαλάω 35 φέρετρα στην πλάτη μου…»

Σε κλίμα οδύνης έγιναν οι κηδείες ορισμένων από τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τραγικές σκηνές στο Ληξιαρχείο Λάρισας αλλά και στο αστυνομικό τμήμα όπου οι συγγενείς παραλαμβάνουν προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα πρόκειται να μεταφερθούν το τέταρτο και το πέμπτο βαγόνι για να εξεταστούν.

Για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή είχε μιλήσει στους συγγενείς του, ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

«Το ήξερε και μου το έλεγε αυτά θα τα πω εκεί που πρέπει να τα πω», είπε η μητέρα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Γιάννα Σταμούλη.

Μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.

Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που είδαμε στο βίντεο – ντοκουμέντο της ΕΡΤ που εξασφάλισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μητρούσιας. Στην πρώτη διευκρινιστική ανακοίνωση  μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η Hellenic Train αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα εισιτήρια που καταγράφονται ονομαστικά είναι μόνο όσα  εκδίδονται ηλεκτρονικά , αρνείται οποιοδήποτε ενδεχόμενο υπεράριθμων επιβατών και επιβεβαιώνει ότι δεν χρησιμοποιούνται φιάλες υγραερίου στο εστιατόριο του τρένου.

Η εμπορική αμαξοστοιχία με την οποία συγκρούστηκε το Intercity μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό, όπως προέκυψε τόσο από την έρευνα των αστυνομικών αλλά και από πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας.

Ο καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστος Πυργίδης, τοποθετείται στη θέση του Θανάση Ζηλιασκόπουλου, μετά την απόφαση του τελευταίου να αποσυρθεί από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τα αίτια του  σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επειδή ήταν επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως το 2015.

Την πρόθεσή της να επισκεφτεί την Ελλάδα μόλις βγει το πόρισμα της Επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη,  εξέφρασε η  πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καρίμα Ντελί σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ.

Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή

Τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στη Hellenic Train, έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στα τρένα  το Σαββατοκύριακο και καλούν σε συλλαλητήριο στις  11:00 της Κυριακής στη Πλατεία Συντάγματος, για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Μαζί με τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς, το συλλαλητήριο πλαισιώνεται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και οργανώσεις.

Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Κυριακή  στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό και του Ηλεκτρικού προχωρά το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα . Ωστόσο, οι συρμοί θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement