Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το «όχι» Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία και το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή και πρόεδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Αντίθετος εμφανίζεται και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα.

Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις“, διαμηνύει στην Άγκυρα από τη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης” τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. “Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια” πρόσθεσε.

Κι ενώ δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα έγκρισης για την πώληση των αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Τουρκία επιμένει στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων του Κογκρέσου που λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προυπόθεση για να πωληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά της και μέχρι στιγμής όταν έχουμε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τα οποία είναι ελληνικά νησιά, μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, προφανώς αυτή μια τακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Λευκός Οίκος προωθεί και τις διαδικασίες πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας συνεχίζει να θέτει αναχώματα στην Άγκυρα για τα F-16. Σύμφωνα με το Politico, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εγκαλεί τον Ερντογάν για αντισυμμαχική συμπεριφορά.

O Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Τουρκία όσο και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία” τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λάβει αμερικανικά όπλα, κατά σαφή παραβίαση του αμερικανικού νόμου για τις κυρώσεις, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι αδιανόητο” είπε από πλευράς του ο ελληνοαμερικανός βουλευτής, Κρις Πάππας.

Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ επισκέπτεται στις 20-21 Φεβρουαρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement