Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τουρκικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας μετά το «χαστούκι» από τις ΗΠΑ

Casus belli για την Τουρκία η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί 50 ολόκληρα λεπτά καταφερόταν κατά της χώρας μας, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω. Ο Νίκος Δένδιας καταλογίζει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά, η οποία οφείλεται στις διαδοχικές τοποθετήσεις ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το άκρυο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε μονομερώς, ακόμα κι αν είναι 1 μίλι ή λιγότερο πάνω από τα 6 μίλια. Δεν μπορούμε απολύτως να δεχτούμε ένα τέτοιο τετελεσμένο γεγονός που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, να μας φυλακίσει στις ακτές μας και να βλάψει τα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα μας. Κοιτάξτε με ποιους προσπαθείτε να τα βάλετε. Αν θέλετε συνεργασία εμείς είμαστε έτοιμοι. Ξέρουν καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίσεις την Τουρκία” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια από τον Νίγηρα, με τον υπουργό Εξωτερικών να αποδίδει την έξαρση του Τσαβούσογλου στη νέα απόρριψη των τουρκολιβυκών συμφωνιών από Ηνωμένα Έθνη και Ουάσινγκτον. “Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την εγκυρότητά του, είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά” σημείωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε υποτιμητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, κατηγόρησε την Αθήνα ως υπαίτια της έντασης αποκαλώντας τους Έλληνες πολιτικούς θρασείς, αδαείς και ψεύτες, ενώ με αφορμή το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο αμφισβήτησε το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, επιδεικνύοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη. “Αν παρατηρήσετε εδώ τα νησιά της Ελλάδας, ενεργήσαμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Ακριβώς αυτό κάναμε στα δυτικά και ανατολικά της Κρήτης και στα νότια της Ρόδου και άλλων νησιών. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα όταν σεβόμαστε τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρμεντ δείχνοντας προς την Άγκυρα κάλεσε σε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν νομιμοποείται να συνάπτει διακρατικές συμφωνίες: “Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις“.

Σε επιθετικό τόνο κινήθηκε και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε για ακόμα μια φορά θέμα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου: “Τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς δεν μπορεί να εξοπλίζονται, με βάση τα άρθρα 12 και 14 της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και με βάση τη συνθήκη των Παρισίων. Αλλά η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά“.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με βάση τα καινοτόμα επιτεύγματά της κατά τα έτη μετά την ανακοίνωση των μεσομακροπρόθεσμων επιχειρηματικών της πρωτοβουλιών, η Kia εστιάζει στην επικαιροποίηση της στρατηγικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο μπροστινός προφυλακτήρας νέας σχεδίασης με εμφανή την ποδιά που παραπέμπει στα offroad γονίδια του αυτοκινήτου, ενώ η επένδυση ψυγείου SUV με τέσσερις οριζόντιες...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

Advertisement