Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: 1.118 περιστατικά παιδικής κακοποίησης την τελευταία πενταετία

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τους σύγχρονους κινδύνους αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη Βουλή. Επεσήμανε πως ύψιστο καθήκον της Πολιτείας είναι η διασφάλιση της ευζωίας και η προστασία της νέας γενιάς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πλέγμα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για την αρωγή των νέων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, 1.118 περιστατικά παιδικής κακοποίησης έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία, ενώ στον τομέα της πρόληψης έχουν πραγματοποιηθεί, μόνο κατά το περασμένο έτος, 1.100 εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής και την διαχείριση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Με τη σύσταση 18 Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας και 5 Γραφείων Προστασίας ανηλίκων, τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της για τη βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία των ανηλίκων, τόνισε ο Υπουργός.

Αναλυτικά η παρουσίαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή

Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για την Πολιτεία και την κοινωνία μας κρίσιμο και αυτονόητο καθήκον.

Για τον κάθε ένα από εμάς, οφείλει να είναι ένδειξη σεβασμού απέναντι στο παρελθόν και της προοπτικής για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Για όλον τον πολιτικό κόσμο οφείλει να αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα και πεδίο σύγκλησης των απόψεων και των αντιλήψεων που έχουμε. Δεν μπορεί να είναι πεδίο ευκαιριακής κριτικής και ευκαιριακής πολιτικής και επιτρέψτε μου ειδικά σε ότι αφορά το πρόσφατο απάνθρωπο περιστατικό με την 12χρονη, θέλω να επαναλάβω από αυτό το βήμα: Κανέναν δε μπορεί να ενδιαφέρει το πολιτικό πιστεύω των φερόμενων δραστών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η βαρύτητα του παραπτώματος και η έμπρακτη διασφάλιση ότι ο νόμος είναι νόμος, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα για όλους. Αυτό είναι το σήμα που οφείλουμε να δώσουμε στην κοινωνία. Ας μείνει έξω από κάθε είδους κομματική συζήτηση και εκμετάλλευση μιας περίπτωσης βάναυσης και πρωτοφανούς κακοποίησης ενός 12χρονου παιδιού.

Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια από την Ελληνική Αστυνομία έχουν καταγραφεί 1118 σχετικές υποθέσεις, ενώ ξεχωριστά έχουν καταγραφεί 1044 περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσα από την Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πιστεύω ότι η αυξητική τάση που εμφανίζεται, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που αναφέρει τα περιστατικά, καθώς και στο γεγονός ότι σταδιακά ενισχύεται διαρκώς η εμπιστοσύνη προς τις Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες πλέον καλούνται να διαχειριστούν τέτοιου είδους υποθέσεις που ήταν άγνωστες στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στο παρελθόν.

Το πρόβλημα ασφαλώς αφορά όλους, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας, αν μου επιτρέπεται θεωρώ ότι δεν είναι θέμα κυρίως της Αστυνομίας. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Την οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο, την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και ασφαλώς το κράτος. Όλους μας, σε όλες του τις εκφάνσεις. Όλοι έχουμε ευθύνη, αρμοδιότητα και ρόλο.

Και απόδειξη αυτής της αντίληψης είναι ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και ευρύτερα την κακοποίηση των παιδιών. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία εκτιμώ ότι μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε.

Πιο συγκεκριμένα ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Αναπτύσσουμε ένα πλέγμα δράσεων, ένα δίχτυ προστασίας των ανήλικων μελών της κοινωνίας μας. Πάντα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς: το υπουργείο Παιδείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υλοποιούνται δράσεις (ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ», ενημερωτικά φυλλάδια, λειτουργία ιστότοπου cyberkid.gr και εφαρμογής cyberkid, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), που εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων. Μόνο το έτος 2022 – μέχρι στιγμής- έχουν γίνει 249 ημερίδες και δράσεις.

Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και φορείς περισσότερες από 1100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά.

Φροντίζουμε για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και την ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών.

Αναπτύσσουμε εξειδικευμένες δράσεις για τους ανηλίκους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Εκπαίδευση Αστυνομικού Προσωπικού:

Έχουν πραγματοποιηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.

Εφαρμόσθηκε σε προσωπικό Αστυνομικών Υπηρεσιών πρώτης γραμμής όλης της επικράτειας (ηπειρωτικής και νησιωτικής) και έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.550 στελέχη του Σώματος.

Συμμετείχαν εξειδικευμένοι εισηγητές της ευρύτερης Ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας (Καθηγητές Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Δικηγόροι με εξειδίκευση στα θέματα δικαιωμάτων παιδιού, Καθηγητές Παιδιατρικής, Αντιεισαγγελείς Εφετών, Παιδιάτρους κ.λπ.) .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για την προστασία των ανηλίκων έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των παιδιών από κάθε κίνδυνο.

Σε επιτελικό επίπεδο, λειτουργεί το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας/Α.Ε.Α.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουμε:

Το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.)
Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων και το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, μάλιστα, συστάθηκαν (από 31/10/2021) πέντε (5) Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων, στη διαρθρωτική δομή των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης.

Στόχος μας είναι η ολιστική, ομοιόμορφη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων:

Με αναγνώριση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο και άμεση εκδήλωση πρωτοβουλιών και παρεμβατικών δράσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό με την προσήκουσα επιστημονική κατάρτιση και γνωστικό υπόβαθρο

Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση – ενσυναίσθηση, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις προφανώς εκφεύγουν της συνήθους και γενικής αστυνομικής αντιμετώπισης.

Η έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως μετά την πανδημία, αποτελεί ένα διεθνές και συνάμα διαχρονικό φαινόμενο, που αφορά και τη χώρα μας και σε πολλές περιπτώσεις έχει ως θύματα τα παιδιά.

Απέναντι στη «σιωπηρή ανοχή» των τελευταίων δεκαετιών, η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ ήταν άμεση.

Δημιουργήσαμε Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην εσωτερική διάρθρωση της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης και ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ανά την Επικράτεια. Στις περιοχές, δηλαδή, όπου κρίθηκε απαραίτητο με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία και την ένταση του φαινομένου. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 2500 αστυνομικούς, ώστε να μπορούν να χειριστούν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Ταυτόχρονα, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών και συνεργειών:

Με την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «EΛIZA», εκπονήθηκε «Πρωτόκολλο οδηγιών διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκου», αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών, που σχετίζονται με την κακοποίηση των ανηλίκων, με στόχο την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου πρώτης γραμμής, ο οποίος μπορεί να βρεθεί δίπλα σε ένα παιδί, που κινδυνεύει από κακοποίηση/παραμέληση, έτσι ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες από την πρώτη στιγμή.

Ταυτόχρονα υλοποιούμε το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Σύμφωνο αυτό, αφορά σε υποθέσεις παιδιών σε κίνδυνο και παιδιών που έχουν εξαφανιστεί.

Επίσης, το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων/Δ.Δ.Α./Α.Ε.Α., επέκτεινε το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών(Ο.ΚΑ.ΝΑ.), για πέντε (5) επιπλέον έτη (2021-2025) το οποίο περιλαμβάνει και την εκπαίδευση Αστυνομικών, σε πρακτικές αστυνόμευσης και προσέγγισης εξαρτημένων ατόμων, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων ενημερωτικών διαλέξεων από προσωπικό του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Τα θέματα της προστασίας των ανηλίκων έχουν ενταχθεί ως γνωστικό αντικείμενο στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν και σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ως εκπαιδευόμενοι, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Κυρίες και κύριοι,

Όσο σπουδαίο είναι να μην κάνουμε ευκαιριακή κριτική, όλοι όσοι διαχειριζόμαστε οφείλουμε να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και την ανάγκη να βελτιώνουμε συνεχώς τη δράση μας. Πιστεύω ότι αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ένας τέτοιος οδηγός βελτίωσης της κρατικής δράσης σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, τις ιδέες μας, τις πρωτοβουλίες μας. Ας δώσουμε ένα θετικό σινιάλο στην ελληνική κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα από κοινού δρα για να διασφαλίσει ότι σπουδαιότερο υπάρχει την αξία της ανθρώπινης ζωής, που πάνω από όλα αυτό αφορά τα παιδιά μας, το αύριο του τόπου.

Σας ευχαριστώ πολύ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ραφαέλα Βατάκη Η ιστορία της κυρίας Δέσποινας, η μάχη της με την λευχαιμία, η πίστη της στον Άγιο Ταξιάρχη, η μεγάλη αγκαλιά...

ΧΙΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), ένα ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας του έργου ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών...

ΧΙΟΣ

Τη Χίο επισκέφτηκε η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου τονίζοντας την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών της 9ης...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

To μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή, για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Σφαγών της Χίου Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στον αιματοβαμμένο...

Advertisement