Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνα «παιχνίδια» της Άγκυρας και απειλές Ερντογάν κατά πάντων – Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Με την Άγκυρα να συνεχίζει την προκλητική ρητορική, η Αθήνα αναδεικνύει τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις, με τον Νίκο Δένδια να παρουσιάζει σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τους χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι κάθε κίνηση της Ελλάδας εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

«Αυτός είναι ένας τουρκικός χάρτης. Βλέπετε που είναι η διαχωριστική γραμμή…Βλέπετε ότι η Κρήτη είναι επίσης όλη με κόκκινο χρώμα. Τώρα αν η Τουρκία ξεκινάει από αυτή την άποψη, πως θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλή συνεννόηση με την Τουρκία;» αναφέρει ο Νίκος Δένδιας.

Στη σύντομη ανάλυσή του ο κος Δένδιας κράτησε στα χέρια του και εικόνα που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τη μισή Ελλάδα ν’ ανήκει στη γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως αν και αναφέρεται στη Συρία κατά την διάρκεια ομιλίας του, αφήνει την απειλή να αιωρείται κατά πάντων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μας, θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις με τον δικό μας σχεδιασμό. Όπως λέμε πάντα, “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” και μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε. Η διαφορά μας από τους άλλους είναι ότι δεν έχουμε βλέψεις στη γη ή την ενότητα κανενός. Εργαζόμαστε μόνο για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των φίλων μας».

Η Τουρκία προσπαθεί να διατηρεί την ένταση, ενώ τα τελευταία 24ωρα παραπληροφορεί μέχρι και το ΝΑΤΟ, πως δήθεν Ελληνικά αεροσκάφη «κλειδώνουν» στα ραντάρ τους τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια Νατοϊκών ασκήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τονίζει: «Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έρχεται να μιλήσει, ούτε έρχεται στο τραπέζι, ούτε ακούει λόγια, ούτε εχει τελειωμό στα ψέματα, κάθε λεπτό ένα ψέμα, κάθε δευτερόλεπτο ένα ψέμα. Έχουμε βαρεθεί να τα αποδεικνύουμε ότι δεν ισχύουν αυτά τα ψεματα».

Το νέο αφήγημα της Άγκυρας αφορά στην εθνική της άσκηση που διεξάγονταν την Τετάρτη στο FIR της Τουρκίας, με τη συμμετοχή Νατοϊκού ιπτάμενου ραντάρ.

Πριν την άσκηση όμως τα τουρκικά μαχητικά, οπλισμένα, εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό εναέριο Χώρο, όπου αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά F-16 & Mirage 2000-5. Απάντηση στην τουρκική παραπληροφόρηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας: «Τα ελληνικά μαχητικά δεν παρενοχλούν αεροσκάφη άλλων κρατών, αναχαιτίζουν την τουρκική προκλητικότητα επί του πεδίου και το κάνουν με αποτελεσματικότητα».

Στην Αθήνα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι η τιμώμενη χώρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μ. Μαξίμου τον Σεϊχη της χώρας του Κόλπου, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν.

Η ενέργεια και οι επενδύσεις ήταν βασικά σημεία της ατζέντας των δυο ανδρών, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει τις υποδομές που δημιουργούνται στην χώρα μας στον τομέα της εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες σε συνδυασμό με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση την καθιστούν κόμβο και πύλη εισόδου της ενέργειας προς την Ευρώπη, καθώς και γέφυρα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:  «Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Έχουμε ήδη κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα όσον αφορά το επίπεδο της συνεργασίας μας».

«Έχουμε εργαστεί προκειμένου να χτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Και η σχέση μας βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αναβαθμιστεί κι άλλο» είπε ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν.

Το Σεΐχη των ΗΑΕ υποδέχθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία τόνισε: «Η Ελλάδα βλέπει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έναν σημαντικό εταίρο που έχουμε οικοδομήσει φιλία διαρκείας που στέκεται στο κοινό όραμα για ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Σε μια ακόμη κοινή εκπαίδευση προχώρησε η Πολεμική Αεροπορία, με τα F-18 που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement