Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Οστιν και Σοϊγκού – Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά από τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Η Ουκρανία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Η Ουκρανία ανάγκασε την Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται σε μια παρατεταμένη  φάση πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το Ουκρανικό Κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της  σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να προεκτείνουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση να μην αντέξει»,  γράφει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ο Ρέζνικοφ επισημαίνει ότι, μετά την απροκάλυπτη ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, στην Μόσχα σχεδίαζαν, και πολλοί στην Δύση υιοθετούσαν την άποψη αυτή,  ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί ύστερα από μερικές μέρες. Το Κρεμλίνο υπολόγιζε ότι θα εγκαθιδρύσει έπειτα από μερικές εβδομάδες στη γη μας ένα νέο «ρωσικό» σύστημα.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Ρέζνικοφ, οι Ουκρανοί υπερασπιστές, άνδρες και γυναίκες, όλος ο ουκρανικός λαός απέκρουσαν τους κατακτητές και ανέτρεψαν τα σχέδιά τους.

Ο Ρέζνικοφ υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο υπήρξε τεκτονική αλλαγή, η οποία επήλθε χάρη στο ότι η ουκρανική πλευρά εξηγούσε συστηματικά ότι χρειαζόταν βαρύ οπλισμό: αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα κτλ, δυτικά όπλα και διαμετρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

«Σ’ ένα μήνα η Ουκρανία πέρασε ένα δρόμο αμυντικής ολοκλήρωσης, τον οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει επί 30 χρόνια», επισημαίνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και προσθέτει: «Ήδη παίρνουμε βαρύ οπλισμό από τους εταίρους μας. Ιδιαιτέρα, αμερικανικά οβιδοβόλα Μ777 διαμετρήματος 155mm, τα οποία λειτουργούν στο μέτωπο. Πριν από τρεις μήνες αυτό θεωρούνταν αδύνατο», γράφει ο Ρέζνικοφ.

Στα τέλη Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ανακοινώσει την δημιουργία διεθνούς ομάδας επαφών για αμυντικά ζητήματα της Ουκρανίας με την συμμετοχή 40 κρατών. Ο Όστιν είχε καλέσει τους συμμάχους και εταίρους να επισπεύσουν την αμυντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο χρόνος στην παρούσα συγκυρία  έχει μεγάλη σημασία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει το Κέντρο  ελέγχου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία (ECCU), το οποίο θα ασχολείται με τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση των προμηθειών εξοπλισμών στην Ουκρανία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement