Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Απρόσμενο «διαζύγιο FIFA – EA Sports» – Τέλος το παιχνίδι Fifa!

Η Electronis Arts Inc ανακοίνωσε την Τρίτη τον τερματισμό της επί 29 ολόκληρα χρόνια συνεργασίας της με τη FIFA.  Με την εταιρία να γνωστοποιεί επίσημα πως η σειρά FIFA, μία από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών στην βιομηχανία gaming, θα αλλάξει όνομα και θα γίνει EA Sports F.C, ξεκινά μια νέα εποχή  στο ποδοσφαιρικό franchise.

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να γίνει άμεσα. Το FIFA 23 θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει με αυτόν τον τίτλο και όπως έγινε γνωστό η νέα ονομασία θα αρχίσει να λανσάρεται τον Ιούλιο του 2023.

Η συνεργασία των δύο πλευρών επρόκειτο να λήξει μετά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, αλλά τώρα αυτό άλλαξε, με σκοπό να διαρκέσει μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τους Νιού Γιόρκ Τάϊμς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι αξιωματούχοι της FIFA φέρεται να ζήτησαν από τον εμπορικό τους εταίρο ένα ποσό της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα δικαιώματα αδειοδότησης.

«Ο κόσμος του ποδοσφαίρου και ο κόσμος της ψυχαγωγίας αλλάζουν και συγκρούονται μέσα στο δικό μας προϊόν», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβιντ Τζάκσον, αντιπρόεδρος της EA Sports.

Το νέο παιχνίδι αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό που ήδη γνωρίζουν τα εκατομμύρια των παικτών βιντεοπαιχνιδιών της FIFA σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλά από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά κλαμπ και τα αστέρια τους θα εξακολουθήσουν να μπορούν να υπάρχουν στο παιχνίδι λόγω των ξεχωριστών συμφωνιών αδειοδότησης με τις ομάδες και τα πρωταθλήματα στα οποία μετέχουν.

Πιθανότατα θα προσφέρει στους παίκτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν αγώνες σε ζωντανή μορφή και να βιώνουν γεγονότα που μοιάζουν με τα βιντεοπαιχνίδια του Fortnite και να προσφέρουν στους χρήστες μια ευρύτερη γκάμα επώνυμων στοιχείων και συντελεστών του παιχνιδιού, αναφέρει το BBC.

Παρόλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα της FIFA, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν θα περιλαμβάνονται.

Στην πραγματικότητα, η EA έχει ήδη δηλώσει τη συμμετοχή 19.000 αθλητών, 700 ομάδων, 100 σταδίων και πάνω από 30 πρωταθλημάτων για μελλοντικούς αγώνες.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το πιο δημοφιλές βασικό προϊόν μεταξύ εκατομμυρίων παικτών σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας περιστασιακούς παίκτες και λάτρεις των esports. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το παιχνίδι έχει αποφέρει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Καθώς όμως η τελευταία συμφωνία της FIFA και της EA – που υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια – επρόκειτο να λήξει, οι αξιωματούχοι της FIFA ζήτησαν περισσότερα από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, αναφέρουν οι Times.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου επιδίωξε τουλάχιστον να διπλασιάσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει ετησίως από την EA Sports, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της συνεργάτης, και επιπλέον απαίτησε να έχει τη δυνατότητα να συνδέσει το όνομά της και με άλλες εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών γεγονός που θεωρήθηκε απαράδεκτο για την ΕΑ Sports.

«Αν διακόψεις μια σχέση που χρονολογείται πάνω από 20 χρόνια, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε στους Times ο Γκάρεθ Σάτκλιφ, ανώτερος αναλυτής στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών στην Enders Analysis.

«Η EA θα συνεχίσει την πορεία της, έχουν όλα τα τεχνολογικά εφόδια και τα μέσα για τη δημιουργική υλοποίηση ενός απολύτως φανταστικού αγώνα ποδοσφαίρου».

Η πραγματικότητα λέει ότι η ΕΑ Sports έχει περισσότερες από 300 συμφωνίες αδειοδότησης με παγκόσμιους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς όπως η UEFA, που διοργανώνει το Champions League, καθώς και από εγχώρια πρωταθλήματα και διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι συνεργασίες θα επιτρέψουν στην EA να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα ονόματα και την ταυτότητα όχι μόνο παικτών, αλλά και παγκοσμίου φήμης συλλόγων και των μεγάλων αστεριών τους.

Τώρα, εάν η FIFA προσπαθήσει να βρει άλλον συνεργάτη βιντεοπαιχνιδιών, θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε ό,τι μπορεί να βρει στην αγορά, αναφέρουν οι Times, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις συλλόγων στον κόσμο – η Premier League της Αγγλίας και η ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League – θα είναι μόνο διαθέσιμο στους παίκτες της EA Sports FC.

Λίγες μόλις λίγες ώρες αφότου η EA ανακοίνωσε το τέλος της ιστορικής της συνεργασίας με τη FIFA μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη νέα EA Sports FC.

Έγραψαν μάλιστα στο Twitter: «Είμαστε στο κλαμπ, μάθετε περισσότερα τον Ιούλιο του 2023».

«Η EA Sports είναι ένας μακρόχρονος και πολύτιμος συνεργάτης της Premier League και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στη νέα εποχή», υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Μάστερς διευθύνων σύμβουλος της Premier League, σε δήλωση της EA στην οποία ανακοίνωσε τη διάσπαση.

Η ανακοίνωση περιλάμβανε ακόμη σχόλια από αξιωματούχους που εκπροσωπούν τα διοικητικά ποδοσφαιρικά όργανα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, καθώς και από επικεφαλής της γερμανικής και της ισπανικής λίγκας.

Η EA είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλους κολοσσούς βιντεοπαιχνιδιών να χρησιμοποιήσουν το όνομά της, εάν επρόκειτο να τερματίσουν τη συνεργασία τους, αναφέρουν οι Times, ενώ ο γίγαντας των βιντεοπαιχνιδιών προσπαθεί τώρα να συνεργαστεί με περισσότερες εταιρείες και brands που η FIFA δεν ενέκρινε.

Aυτός ο γίγαντας των βίντεο-παιχνιδιών έχει εκτοξεύσει την κερδοφορία των παιχνιδιών και συνεπώς της ίδιας της FIFA τα τελευταία 29 χρόνια, χρησιμοποιώντας νέες στρατηγικές όπως η δημιουργία πακέτων παικτών, που απαιτούν από τους χρήστες να ξοδεύουν χρήματα καθώς φτιάχνουν τα ρόστερ των προτιμήσεών τους για την αγαπημένη τους ομάδα.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement