ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Εκρηκτικός» ο συνδυασμός κορονοϊού-γρίπης – 9 στους 10 επαγγελματίες υγείας έχουν εμβολιαστεί

Η περιορισμένη γνώση σχετικά με τα εμβόλια Covid-19 σχετιζόταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού των λίγων υγειονομικών που δεν το έπραξαν, όπως προκύπτει από μελέτη που έκανε η νοσηλευτική σχολή του ΕΚΠΑ.

Τα εμβολιαστικά ποσοστά για τον κορονοϊό, ωστόσο, των επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά (91,5%), συγκριτικά με της γρίπης για την οποία εμβολιάστηκε μόλις το 64,6% των υγειονομικών. Ολα αυτά ενώ η συλλοίμωξη τόσο με κορονοϊό όσο και με γρίπη αυξάνει κατά 2,5 φορές την πιθανότητα θανάτου σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Πιο αναλυτικά, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των επαγγελματιών υγείας να εμβολιαστούν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Occupational and Environmental Medicine» και πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την επίκουρη καθηγήτρια Ολγα Σίσκου, τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ήταν εξαιρετικά υψηλό (91,5%), ενώ το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2020 ήταν σημαντικά μικρότερο (64,6%). Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 885 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα και το 45,3% ήταν νοσηλευτές, το 25,2% ήταν ιατροί και το 29,5% ανήκε σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2020 και οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας που είχαν περισσότερες γνώσεις για τον κορονοϊό, εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο τα εμβόλια και εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την κυβερνητική ενημέρωση για τις πληροφορίες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 είχαν αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού. Στον αντίποδα, η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 σχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού. Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, πάντως, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας.

«Εκρηκτικός» ο συνδυασμός κορονοϊού-γρίπης

Πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να αποβιώσουν αντιμετωπίζουν οι νοσηλευόμενοι ενήλικες που νοσούν ταυτόχρονα με Covid-19 και γρίπη, σε σχέση με όσους ασθενείς έχουν μόνο κορονοϊό ή άλλους ιούς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet».

Ειδικότερα, η συλλοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 και ιούς της γρίπης αυξάνει πάνω από τέσσερις φορές την πιθανότητα διασωλήνωσης του ασθενούς και κατά δυόμισι φορές την πιθανότητα θανάτου του, σε σύγκριση με όσους νοσούν μόνο από Covid-19.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει την ανάγκη να γίνεται στο νοσοκομείο συχνότερα έλεγχος για γρίπη στους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη χρησιμότητα του πλήρους εμβολιασμού τόσο κατά της Covid-19 όσο και κατά της γρίπης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι υψηλοί αριθμοί μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13.429 νέα κρούσματα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 5,91%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ERGOTRAK, μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και η DAF Trucks μας προσκαλούν να δούμε από κοντά και να οδηγήσουμε τα βραβευμένα φορτηγά New Generation...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο κιτ αμαξώματος Styling Specification της κορυφαίας έκδοσης του πολυτελούς SUV, τον έγχρωμο τόνο δίνουν λωρίδες που μοιάζουν με λέιζερ κάτω από τον εμπρός...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version