Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα από σήμερα: Φαγητό έως 12, ρεβεγιόν 02.00, χωρίς μουσική και καθισμένοι

Το νέο «μαύρο» ρεκόρ, με αριθμό κρουσμάτων που πρώτη φορά βλέπει η χώρα, έφερε τα νέα μέτρα νωρίτερα, με τη σημερινή να αποτελεί την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους και διάρκεια τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. Τα σχέδια για ρεβεγιόν ανατρέπονται, με τους ειδικούς να εισηγούνται και την κυβέρνηση να αποφασίζει επιπλέον μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες, αλλά και για αλλαγές στη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η κυριαρχία και το χαρακτηριστικό της υπερμετάδοσης της «Ο» οδήγησαν χθες στο να εκτοξευτούν τα κρούσματα στα 28.828, με 72 νέους θανάτους από Covid και 620 διασωληνωμένους. Η Αττική άγγιξε νέο ρεκόρ με 12.848 κρούσματα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3.496 κρούσματα και τη θετικότητα να αυξάνεται σε σχέση με χθες στο 7,23%, έναντι 3,89%.

Ο στόχος

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης αφορούν τηλεργασία, περιορισμούς στους θεατές στα γήπεδα, διατήρηση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ιδίως όμως λόγω της εσπευσμένης εφαρμογής τους εστιάζουν στη διασκέδαση και την εστίαση, μειώνοντας το ωράριο των μαγαζιών και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με στόχο τον άμεσο περιορισμό της μετάδοσης.

Με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία να διαχειρίζονται ακόμα ασθενείς με μετάλλαξη «Δ», η υπερμετάδοση της «Ο», παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία για ηπιότερη λοίμωξη, έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να εφαρμόσει νωρίτερα τα μέτρα, ώστε να μη φτάσει στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η νοσηλεία στις περιπτώσεις νόσησης από τη μετάλλαξη «Δ» φτάνουν ακόμα και τις 10 ημέρες, ενώ τα πρώτα στοιχεία για την «Ο» καταγράφουν νοσηλείες διάρκειας 48-72 ωρών.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα ισχύσουν από σήμερα το πρωί στις 06:00 αφορούν όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας πριν από λίγες ημέρες και προβλέπουν επιπλέον προσαρμοσμένες αλλαγές, ιδίως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η εστίαση και η διασκέδαση που θεωρούνται ύποπτες για τη μετάδοση του ιού βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέτρων, με το ωράριο να μειώνεται και τα μαγαζιά να κλείνουν πλέον από τις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Τι, πώς, πού

Ειδικά για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς το ωράριο ολοκληρώνεται στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ.: συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας του ρεβεγιόν) στα μαγαζιά δεν επιτρέπονται οι όρθιοι, αλλά μόνο οι καθήμενοι ανά έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, τηρουμένων των αποστάσεων. Επίσης, οι ειδικοί τελικά εισηγήθηκαν την απαγόρευση της μουσικής, ένα μέτρο που τις προηγούμενες μέρες είχε αποφύγει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι υποχρεωμένοι από σήμερα να φορούν είτε διπλή μάσκα είτε υψηλής αναπνευστικής προστασίας ΚΝ95 ή FFP2.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση της παραπάνω μάσκας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και στα σούπερ μάρκετ απ’ όλους τους πολίτες.

Ισχυρή σύσταση από τους ειδικούς είναι η διενέργεια τεστ πριν από την έλευση στα οικογενειακά τραπέζια για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και πιθανών ανεμβολίαστων συγγενών.

Παράλληλα, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να μη μεταφερθεί η διασκέδαση σε χώρους όπου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ορίζεται από σήμερα και όχι από τις 3 Ιανουαρίου η τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί και κυλιόμενο ωράριο.

Στα γήπεδα

Εφαρμόζονται νωρίτερα και οι περιορισμοί στη παρακολούθηση αγώνων, οι οποίοι πλέον θα διενεργούνται με το 10% των θεατών και με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Με τεστ PCR 48 ωρών θα είναι δυνατή πλέον η είσοδος σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων, ενώ αυστηροποίηση των όρων επισκεπτηρίου προβλέπεται και στα νοσοκομεία, ενώ απαγορεύεται η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών για όσο διαρκεί η επιβολή των μέτρων.

Επανεκτίμηση

Αποτελεσματικά έκρινε η κυβέρνηση τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60, με τον υπουργό Υγείας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση των ηλικιακών ομάδων.

«Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό», ανέφερε σχετικά ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, ενώ για την τρίτη δόση, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται έχει προχωρήσει στη διενέργειά της, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό είτε αυτών που την έχουν ήδη διενεργήσει είτε αυτών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού πλέον υπερβαίνει το 90%.

14πλάσιο ιικό φορτίο

Η ραγδαία αύξηση της διασποράς του ιού αποτυπώνεται στις αναλύσεις από τα λύματα, με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ να εντοπίζει σε διάστημα 8 ημερών 14πλάσια άνοδο. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά το διάστημα αυτό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται από το σύστημα επιτήρησης, καθώς οι μολύνσεις αφορούν στην πλειονότητα νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement