Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένος κατά 78% ο αριθμός των διαμενόντων στις δομές των νησιών

Μείωση κατά 78% στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις δομές των νησιών καταγράφεται τον Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τους διαμένοντες να αποτελούν πλέον το 1,45% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, οι διαμένοντες στα νησιά τον Νοέμβριο του 2021 είναι συνολικά 3.795, από τους οποίους οι 3.501 διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, οι 13 σε λοιπές δομές, οι 93 στα αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και οι 188 στις δομές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης, ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια κατά τον Νοέμβριο του 2021 παρουσιάζεται μειωμένος κατά 57% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο εντεκάμηνο του 2021 είναι μειωμένες κατά 62% στα νησιά και κατά 44% στο σύνολο σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020. Από τον Ιανουάριο ως και τον Νοέμβριο του 2021 αναχώρησαν 10.623 άτομα μέσω μετεγκαταστάσεων, απελάσεων και επιστροφών με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη. Στη χώρα αφίχθηκαν 8.031 άτομα.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών καταγράφουν μείωση κατά 52% και συγκεκριμένα οι εκκρεμείς αιτήσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό είναι 42.170 τον Νοέμβριο του 2021, όταν τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 83.304.

Οι άδειες διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021 ανέρχονταν σε 686.535, αυξημένες κατά 33,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, και όπως σημειώνει το υπουργείο, «η μεγάλη αύξηση οφείλεται και στην αυτοδίκαιη παράταση των αδειών που δόθηκε λόγω της πανδημίας). Οι τρεις κορυφαίες χώρες προέλευσης πολιτών τρίτων χωρών με άδειες διαμονής σε ισχύ είναι η Αλβανία (62,9%), η Γεωργία (4,4%) και η Κίνα (3,9%). Οι συνολικές μόνιμες άδειες διαμονής επενδυτή (Golden Visa) που ισχύουν τον Νοέμβριο του 2021 ανέρχονται σε 10.609 και οι κύριες χώρες προέλευσης των επενδυτών στη χώρα είναι η Κίνα (67,2%), η Τουρκία (6,4%) και η Ρωσία (6,1%).

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρει ότι «σε μία περίοδο που το Μεταναστευτικό παραμένει βασικό θέμα σε όλη την Ευρώπη, με πολλαπλά μέτωπα, στην Ελλάδα έχουμε ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο και παρουσιάζουμε πλέον θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς». Ο κ. Μηταράκης προσθέτει ότι «επιδίωξη της χώρας μας είναι μαζί με τα ορατά αποτελέσματα της πολιτικής μας, να υπάρξει έμπρακτη η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και δίκαιος καταμερισμός των επιπτώσεις. Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της, αλλά δεν μπορεί μόνη της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement