Στη Χίο παρευρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (10/12), ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gerard Larcher. Συνοδευόμενος από μέλη της Γερουσίας επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή.
Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη
Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι την αποστολή της Γαλλικής Γερουσίας συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια των συναντήσεων και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.
Η Γαλλική Αντιπροσωπεία, κατά την επίσκεψή της στο νησί της Χίου, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ, καθώς και το νέο μουσείο του Αγίου Μηνά, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, κκ. Μάρκο να τους ξεναγεί στους χώρους και ακολούθως να πραγματοποιούν κατάθεση στεφάνων εις μνήμη και τιμή στους ήρωες του νησιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο κτίριο του Δημαρχείου της Χίου.
"Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνει το νησί μας αποθήκη ψυχών. Η Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστική μείωση ροών σε όλη την ΕΕ και δίκαιη και αυτόματη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη."
👉https://t.co/0WRjTVOfMg#Γαλλία #Χίος #migration #EU #ΕΕ— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) December 10, 2021
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του τόπου της Χίου, ως ένα νησί με αιώνες πολιτισμού, χριστιανικών αρχών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παγκοσμίως γνωστό για τη μαστίχα και σεβαστό για το ρόλο του στην Εμπορική Ναυτιλία.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, πρόκειται για μία επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους υψηλούς μας προσκεκλημένους στη δομή της ΒΙΑΛ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις σαφώς βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας που είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και να ακούσουν από τον Δήμαρχο Χίου τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι νησιώτες λόγω του μεταναστευτικού. Εδώ στα σύνορα της Ελλάδος είναι και τα σύνορα της ΕΕ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αναπτύξει μία σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, ιδιαίτερης αξίας, μέσω της οποίας μπορούν να παρουσιαστούν οι θέσεις για μία δίκαιη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, που θα κατανέμει ισάριθμα τα βάρη από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές ακριτικές περιοχές.
«Δεν μπορούμε να ξανά ζήσουμε τα γεγονότα της περιόδου 2015-2019. Δεν μπορούμε να ξανά ζήσουμε τον Έβρο και την Μόρια. Ούτε είμαστε διατεθειμένοι, να γίνουν τα νησιά μας οι αποθήκες ψυχών της ΕΕ», καταλήγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική πρέπει να εξασφαλίσει αρχικά την ουσιαστική μείωση των ροών σε όλη την ΕΕ και δεύτερον τη δίκαιη και αυτόματη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
