Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα ενστόλων: Τα φάουλ που ξεσκέπασαν τη φάμπρικα που ξέπλενε κακοποιούς

Ιδρυσαν εταιρία… συμβούλων επενδύσεων με πλαστή ταυτότητα, εξέδωσαν άλλη με… πεθαμένο μάρτυρα ταυτοπροσωπίας στην Αράχοβα. Η «Γιούλια» από τη Λετονία πήρε ταυτότητα χωρίς να είναι… παρούσα, την ώρα που στην οικογενειακή μερίδα του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας καταχωρίζεται η ληξιαρχική πράξη γάμου στο εξωτερικό, στη συνέχεια θάνατος της συζύγου του και ληξιαρχική πράξη γέννησης της «Γιούλιας», ως κόρης του…

«Ζευγάρι», με γαμπρό τον θετό γιο του «αρχηγού» του ένστολου κυκλώματος ελληνοποιήσεων συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά μετά δεν… μιλούσε, δεν συναντιόταν με την αλλοδαπή σύντροφό του, μία ληξίαρχος που εκδίδει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ημέρα που δεν εργάζεται, δελτία ταυτότητας με ίδια πρόσωπα και διαφορετικά ονόματα.

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα παράταιρα στοιχεία, που φαίνεται ότι πρόδωσαν ή ανέδειξαν τα μέλη της φάμπρικας ελληνοποιήσεων σεσημασμένων κακοποιών, στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Επί 8 χρόνια είχαν καταφέρει να απλώσουν τα πλοκάμια τους σε Τμήματα Ασφαλείας και δημόσιες υπηρεσίες, εκδίδοντας περισσότερα από 3.000 πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, με αποδέκτες συνήθως ποινικούς με βαρύ παρελθόν. Οι Αρχές κατάφεραν, τελικά, να ξεσκεπάσουν τη δράση τους, έπειτα από μία τυχαία προσαγωγή καταζητούμενου «πελάτη» τους, «ακολουθώντας» παράλληλα ανώνυμες επιστολές καταγγελίας και επαναλαμβανόμενες… απροσεξίες από τα ένστολα και τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.

Πλαστές ταυτότητες και… οικονομικές συμβουλές

Ο 24χρονος θετός γιος του 60χρονου στις 29 Νοεμβρίου 2019 παρέστη ο ίδιος ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου κατά την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε άτομο με φερόμενα στοιχεία Αλ. Παπ., με τον οποίο ο 24χρονος στις 2 Ιουνίου 2020 ίδρυσαν από κοινού επιχείρηση με επωνυμία «ALKOS FINANCIAL LEGAL SERVICES IKE» και αντικείμενο δραστηριότητας «υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης». Οπως προέκυψε από την εργαστηριακή εξέταση των φωτογραφιών στα δελτία ταυτότητας, τόσο ο Παπ. όσο και ένας αλλοδαπός με τα στοιχεία Σιντ. Γιούρι απεικονίζονταν στο ίδιο άτομο.

Ο 35χρονος αστυνόμος, διοικητής του Τ.Α. Ασπροπύργου είχε αναζητήσει στο σύστημα Police on Line τα ονόματα Γιούρι Σιντ. και Αλ. Παπ. με χρονική απόκλιση 7 λεπτών, με τα δελτία ταυτότητας να απεικονίζουν το ίδιο άτομο. Περίπου δύο εβδομάδες πριν από αυτές τις αναζητήσεις, στις 14 Αυγούστου 2021 πήγε στο Τ.Α. Ασπροπύργου ο πραγματικός Γιούρι Σιντ. προκειμένου να εκδώσει νέο δελτίο ταυτότητας. Εκεί ο τελευταίος διαπίστωσε ότι άγνωστος είχε εκδώσει δελτίο ταυτότητας, κάνοντας χρήση τα στοιχεία του στο Τ.Α. Παλαιού Φαλήρου, και έκανε μήνυση.

Ο… πεθαμένος μάρτυρας ταυτοπροσωπίας

Η αρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, στις 13 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε ταυτότητα σε αντικατάσταση παλαιότερης σε άτομο με τα στοιχεία Γεώργιος Κανδυλίδης, 35 χρόνων, από το Σουχούμι Γεωργίας, με μάρτυρα έναν Κωνσταντίνο Κ. Στις 18 Μαρτίου 2021 εξέδωσε νέο δελτίο ταυτότητας στο ίδιο άτομο, έπειτα από απώλεια του προηγούμενου δελτίου, με τον ίδιο μάρτυρα. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο μάρτυρας είχε πεθάνει στις 17 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πριν από την έκδοση στην οποία φέρεται να συμμετείχε.

Το «ύποπτο» σύμφωνο συμβίωσης

Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρέθηκε ακόμα και το… σύμφωνο συμβίωσης που είχε τελέσει ο 24χρονος θετός γιος του αρχικού «αρχηγού» του κυκλώματος, Κωνσταντίνος Κ., στον Δήμο Ερέτριας με την Αννα Γκαβρίλοβα. Στις 26 Αυγούστου 2021, πήγε μαζί της στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και την επόμενη μέρα εκδόθηκε η άδεια παραμονής της στη χώρα. Εκτοτε ο 24χρονος έκοψε την επικοινωνία μαζί της, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί καμία επαφή με τη «σύζυγό» του καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της έρευνας.

Ταξίδι με «τριαντάρι»

Ενας 49χρονος ομογενής από το Ουζμπεκιστάν μιλώντας με τον 60χρονο «αρχηγό» αναφέρει μεταξύ άλλων πλαστογραφίες, όπως διπλώματα οδήγησης, υιοθεσίες και διαβατήρια, στα οποία φέρεται μεσάζοντας. Τον ρωτά τι μπορεί να γίνει για δύο άτομα τα οποία θέλουν να ταξιδέψουν από την Αρμενία στο Βέλγιο. Τότε ο 60χρονος αναφέρει ως «τριαντάρι» τα χρήματα, «μπλε» την ταυτότητα και «βιβλιαράκι» το διαβατήριο και ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες. Ο 49χρονος τον ενημερώνει για υποψήφιο πελάτη που θέλει να αντικαταστήσει παλαιό δελτίο ταυτότητας με νέου τύπου, εις βάρος του όμως εκκρεμεί διωκτικό έγγραφα και ο «αρχηγός» τού λέει «δεκαεπτά», εννοώντας το ποσό των χρημάτων που απαιτείται.

Εκπόρνευση έναντι ταξιδιωτικών εγγράφων

Η δράση του 62χρονου «1ου αρχηγού» εντός της οργάνωσης φέρεται να διακόπτεται το 2019, καθώς τότε εντοπίζεται η τελευταία συμμετοχή του. Οφείλεται σε ρήξη που επήλθε με τον 60χρονο ξάδερφό του, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την έρευνα, καθώς δεν προέκυψαν επαφές, τηλεφωνικές ή διά ζώσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο 62χρονος συνελήφθη το 2007 με ένταλμα του 22ου ανακριτή Πρωτοδικών Χανίων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων. Από τη δικογραφία που είχε σχηματισθεί από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προκύπτει ότι η Ναταλία και η Ολεσία κατέθεσαν ότι το 2005 τούς έδωσε ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα και τις εξανάγκασε να εκδίδονται, έως ότου του δώσουν 25.000 και 32.000 ευρώ αντίστοιχα, χρήματα που θα κρατούνταν από τον ίδιο ως την εξόφληση του χρέους για την έκδοση των εγγράφων.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 62χρονος μαζί με έναν συνεργό του είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προμηθεύσουν με ταυτότητα και διαβατήριο έναν «πελάτη» του κυκλώματος, που διωκόταν με ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία αστυνομικού στην Αλβανία. Για να τον… εξυπηρετήσουν, έλαβαν το ποσό των 35.000 ευρώ.

Πιστοποιητικό… εκτός βάρδιας

Η 49χρονη ληξίαρχος στον Δήμο Αχαρνών προμήθευε με πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης το κύκλωμα. Ο 60χρονος, στις 30 Αυγούστου 2021, πήγε στον Δήμο Αχαρνών μαζί με άνδρα που την επόμενη μέρα έβγαλε ταυτότητα στο Τμήμα Ασφαλείας Φυλής. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 η ληξίαρχος λέει στον αρχηγό ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτά που της ζήτησε, καθώς δεν εργάζεται και απουσιάζει η φίλη της που θα μπορούσε να την εξυπηρετήσει. Εκείνος επείγεται και της ζητά να «προχωρήσει μόνο αυτό που έχει ελληνικό επίθετο», την επόμενη μέρα τον παίρνει και του λέει ότι έχει στα χέρια της το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και μπορεί να του το δώσει.

Ληξιαρχική πράξη γέννησης, μετά θάνατον

Στις 2 Νοεμβρίου 2018 ο πολιτικός υπάλληλος του Τ.Α. Ομονοίας έβγαλε ταυτότητα σε γυναίκα με στοιχεία Γιούλια Σαβίνσκαϊα, 29 χρόνων, από τη Ρίγα Λετονίας. Εβγαλε την ταυτότητα χωρίς να είναι εκείνη εκεί αλλά μόνο ο μάρτυρας… ταυτοπροσωπίας, όπως επίσης ο 60χρονος αρχηγός και ο 24χρονος θετός γιος του. Σημειώνεται ότι χρησιμοποιήθηκε η οικογενειακή μερίδα του μάρτυρα, στην οποία καταχωρίστηκε αρχικά η ληξιαρχική πράξη γάμου στο εξωτερικό, στη συνέχεια θάνατος της συζύγου του και ληξιαρχική πράξη γέννησης της Γιούλιας, ως κόρης του.

Για αυτήν την περίπτωση μιλά ο πληροφοριοδότης: «Ο ταυτοτητάς της Ομόνοιας, κάπου τον Νοέμβρη του 2018, έβγαλε μια ταυτότητα σε μια “Γιούλια” με ρωσικά στοιχεία που ήταν παντρεμένη με έναν Τούρκο με πολλά λεφτά και η ταυτότητα πήγε 40 χιλιάρικα. Ο Τούρκος είχε στοιχηματικές εταιρίες στα Κατεχόμενα στην Κύπρο και αλλού και έφαγε πολλά λεφτά και λένε ότι κρύβεται γιατί τον κυνηγάνε οι Τούρκοι».

Διακινητής με δύο ταυτότητες

Ο Ηλία Ζ., στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 294.000 ευρώ, κατά την έρευνα στο σπίτι του, είχε πάρει δύο ταυτότητες από το κύκλωμα, η πρώτη στις 25 Ιουλίου 2014 από το Τ.Α. Βύρωνα και μια δεύτερη από το Τ.Α. Αμπελοκήπων το 2021. Συνελήφθη το 2018 στην Ολλανδία για υποθέσεις ναρκωτικών. Την ίδια μέρα από το ίδιο Τ.Α. είχε πάρει ταυτότητα και ο… Αλεξέι Τσβέτκοβ, που είχε συλληφθεί στις 25 Ιανουαρίου 2021 από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου και διαπιστώθηκε ότι ήταν ο Μάριο Λεσκάι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν με τον Ζ. για υπόθεση ναρκωτικών.

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: «Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Αυτή, άλλωστε, ήταν και είναι η βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του ίδιου. Αυτό είχε αναδείξει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα και δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι η έρευνα συνεχίστηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό. Η πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και της Αστυνομίας, είναι ότι δεν θα ανεχθούν παραβατικές συμπεριφορές από αστυνομικούς, από κάποιους ελάχιστους αστυνομικούς, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει το κράτος και η Αστυνομία με τους πολίτες. Μια αποτελεσματική Αστυνομία έχει προϋπόθεση την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και η εμπιστοσύνη έχει προϋπόθεση την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την τήρηση των νόμων, που είναι το ζητούμενο, άλλωστε, στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας πάντοτε.

ΤΟ «ΕΡΓΟ» ΚΑΙ Η «ΜΠΑΖΑ»

(26/4/2013 – 30/11/2021)

3.000 πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης

30.000-50.000 ευρώ «ταρίφα»

5.000.000 ευρώ οικονομικό όφελος

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ

32 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

11 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

2 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

53 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ

114 «ΠΕΛΑΤΕΣ»

 

 EleftherosTypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement