Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρη η φετινή Black Friday: Η έντονη βροχόπτωση «φρέναρε» τους καταναλωτές

Υποτονική κίνηση καταγράφηκε, χθες, ανήμερα της Black Friday (26/11) στα περισσότερα καταστήματα της χώρας, συγκριτικά με τις προ-κορονοϊού εποχές.

Η έντονη βροχόπτωση τις μεσημβρινές ώρες απέτρεψε τις εξορμήσεις των πολιτών στα μαγαζιά, προς αποφυγήν της ταλαιπωρίας. Κι ενώ, μέσα στην ημέρα, σχηματίστηκαν κάποιες ουρές από πελάτες (κυρίως στις αλυσίδες με είδη τεχνολογίας) ήταν περιορισμένης έκτασης και σχετίζονταν, εν μέρει, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η «σπασμένη» κίνηση αποδίδεται από στελέχη της αγοράς και στο γεγονός ότι η Black Friday διαρκεί αρκετές ημέρες, τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν καταστήματα που μπαίνουν στο… χορό των προσφορών από αρχές Νοεμβρίου, οπότε και ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου παρέμειναν ανοιχτές, χθες, από τις 10 π.μ. έως 9 μ.μ., σύμφωνα με το νέο ωράριο λειτουργίας που τέθηκε σε ισχύ από 22.11.2021.

Ποιοι συμμετέχουν

Οσον αφορά στους συμμετέχοντες στο θεσμό, παραδοσιακά, δίνουν το «παρών» επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, από πλήθος κλάδων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αλυσίδες τεχνολογίας, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς (π.χ. φαρμακεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ.), τα καταστήματα που πωλούν είδη σπιτιού – εργαλεία, τα πολυκαταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ), τα σούπερ μάρκετ, τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι.

Οι προσφορές κινούνται, κατά μέσο όρο, στα επίπεδα του 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να υπερβούν ακόμη και το 80%. Μάλιστα, το παρών στο θεσμό δίνουν, πλέον, ακόμη και τράπεζες.

Εορταστικό ωράριο

Στο μεταξύ, οι προσφορές θα συνεχιστούν, αφού «σκυτάλη» από την Black Friday, παίρνει η Cyber Monday (29/11), που αφορά σε διαδικτυακές αγορές, ενώ μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε και το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, διάρκειας τριών εβδομάδων (12.12.2021-2.1.2022).

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 12/12 τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ., τις καθημερινές 13-17/12 από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., το Σάββατο (18/12) από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή 19/12 από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Τη δεύτερη εβδομάδα του εορταστικού ωραρίου θα λειτουργήσουν 10 π.μ.-9 μ.μ από τη Δευτέρα (20/12) έως και την Πέμπτη (23/12) και 10 π.μ.-6 μ.μ. την Παρασκευή (24/12). Το Σαββατοκύριακο 25-26/12 θα παραμείνουν κλειστά (λόγω αργίας). Τέλος, από τη Δευτέρα (27/12) έως την Πέμπτη (30/12) θα λειτουργήσουν 10 π.μ.-9 μ.μ. και την Παρασκευή (31/12) από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Το Σάββατο (1/1) είναι αργία, ενώ και την Κυριακή (2/1) θα παραμείνουν κλειστά.

Τα μέτρα

Σε σχέση με τα μέτρα, υπενθυμίζεται πως στα καταστήματα λιανεμπορίου μπορούν να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι, οι εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από Covid-19, καθώς και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο (μοριακό ή rapid test) πριν από την παρουσία τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Τα παιδιά, ηλικίας 4-17 ετών, έχουν δυνατότητα πρόσβασης, στα καταστήματα λιανεμπορίου μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους σε αυτούς. Σημειώνεται πως τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών μπαίνουν στους εν λόγω χώρους χωρίς να απαιτείται έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement