Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλειώδης και συγκινητική η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο και εικόνες

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας ένιωσαν όσοι βρέθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης όπου και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η φετινή παρέλαση η οποία έγινε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενάντια στην πανδημία, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι πτώσεις δύο αλεξιπτωτιστών μπροστά στους επισήμους με τον έναν εξ αυτών να παραδίδει στην κυρία Σακελλαροπούλου την ελληνική σημαία, καθώς και ο πιλότος F-16 ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο.
Η παρέλαση με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του Στραού και των Σωμάτων Ασφαλείας έγινε με ηλιόλουστο καιρό, κράτησε μία ώρα και την παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δείτε φωτογραφίες:

parelasi-1
parelasi-12
parelasi-13
parelasi-14

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα»

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Καλημέρα Ελληνίδες και Έλληνες, χρόνια μας πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε. Πάλεψε και τελικά νίκησε, επαληθεύοντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα… Με της καρδιάς το πυρρωμα μετριέται και με το αίμα». Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη!» ήταν το μήνυμα του Έλληνα πιλότου.

«Κύριε επισμηναγέ σήμερα τιμάμε αυτούς που στο έπος του 40 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προασπίζουν από κάθε κίνδυνο από γη, αέρα και θάλασσα» απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ώρα της παρέλασης, εκτός από τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Supermarine Spitfire της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο- θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί.

spitfire-5

Την παράσταση έκλεψε επίσης μια εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση από μέλη της σχολής Αλεξιπτωτιστών που ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Ο υπολοχαγός Κώστας Πίστας και ο αρχιλοχίας Γιώργος Κουτσογιάννης έκαναν ελεύθερη πτώση από ελικόπτερο Χιούι που πετούσε σε ύψος 2.000 μέτρων με κάμερα που είχαν στο κράνος τους να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις ενέργειές τους. Όπως εξήγησε ο συντονιστής της ελεύθερης πτώσης ο οποίος περιέγραφε από το έδαφος τι συνέβαινε στον αέρα της Θεσσαλονίκης, οι δύο στρατιωτικοί για 15 δευτερόλεπτα πέταξαν σε ελεύθερη πτώση με ταχύτητα έως και 200χλμ./ώρα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων άνοιξαν τα αλεξίπτωτά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της «επιχείρησης» οι αλεξιπτωτιστές έδωσαν στην πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ελληνική σημαία.

Δείτε φωτογραφίες:

parelasi-15
parelasi-16
parelasi-17
parelasi-18
parelasi-19

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Το έπος του ‘ 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» και υπογράμμισε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή».

«Η επέτειος του “ΟΧΙ” είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Το «παρών» στην παρέλαση εκτός από την ΠτΔ και τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσαν και άλλα μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν την παρέλαση οι: Πρέσβης Βρετανίας, Μάθιου Λοτζ, Υπουργός Άμυνας Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Ο Στράτος Σιμόπουλος εκπροσώπησε την προεδρία της Ελληνικής Βουλής. Επίσης, στην παρέλαση το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των κομμάτων, του Στρατού και της ΕΛΑΣ: Νίκος Χριστοδουλάκης για το ΚΙΝΑΛ, Σωκράτης Φάμελλος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, καθώς και οι πρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement