Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ο Άρχων και εξουσιαστής της ειρήνης να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να καταλήξουν σε συμφωνίες καταπαύσεως του πυρός”

Ο Αναστάς Κύριος που είναι ο Άρχων και εξουσιαστής ειρήνης, όπως λέμε στα ιερά μας βιβλία, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να καταλήξουν σε συμφωνίες καταπαύσεως του πυρός και επικρατήσεως της ειρήνης ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος την Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, χοροστάτησε στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στις εγκαταστάσεις του επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανεγερθέντος παλαιού Πτωχοκομείου Darülaceze.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, με τον εορτάζοντα τα ονομαστήριά του Ιερολ. Διάκονο της Σειράς κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη.

Εκκλησιάστηκαν ο Επόπτης της Περιφερείας Ταταούλων, Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κληρικοί της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, και πιστοί από την Πόλη.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτό φιλανθρωπικό ίδρυμα της Πόλεως, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνος και στον περίβολο του οποίου, με μέριμνα του Σουλτάνου, ανεγέρθηκαν ευκτήριοι οίκοι του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, προς εξυπηρέτηση των τροφίμων του Πτωχοκομείου. Όπως είπε, αυτό έγινε στο πνεύμα της ανεξηθρησκείας, το οποίο, συνέχισε, πρέπει να υπάρχει σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των λαών. Και πρόσθεσε:

“Αλλά κυρίως πρέπει να υπάρχει αυτό το πνεύμα της ευρύτητος και της ανεξιθρησκείας σε εμάς τους κληρικούς, που καλούμεθα να δώσουμε κατεύθυνση στη ζωή των ανθρώπων. Και, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Βλέπουμε θρησκευτικούς ηγέτες, διαφόρων θρησκευμάτων, να έχουν στενότητα αντιλήψεως, να έχουν φονταμενταλιστικές ιδέες και απόψεις, και να ευλογούν τους πολέμους που οδηγούν εις τον θάνατον χιλιάδες, όχι μόνον στρατιωτών, αλλά και αμάχου πληθυσμού. Λυπούμεθα πολύ για το κατάντημα αυτών των συναδέλφων μας. Και δεν εννοώ μόνον τον Πατριάρχη της Ρωσσίας, αυτή την στιγμή, εννοώ και θρησκευτικούς ηγέτας άλλων θρησκειών, οι οποίοι διαπνέονται από τέτοια αισθήματα σκοταδιστικά και οδηγούν τους οπαδούς των θρησκειών των σε εγκλήματα και σε καταστροφικές επιθέσεις εναντίον αθώων και αμάχων ανθρώπων και πληθυσμών. Ευχόμεθα να μας φωτίζει ο Αναστάς Κύριος να επιδιώκουμε την ειρήνη όλοι μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο Αναστάς Κύριος που είναι ο Άρχων και εξουσιαστής ειρήνης, όπως λέμε στα ιερά μας βιβλία, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να καταλήξουν σε συμφωνίες καταπαύσεως του πυρός και επικρατήσεως της ειρήνης, και μάλιστα της δικής του ειρήνης η οποία “υπερέχει πάντα νουν”, και να ζούμε όλοι οι λαοί της γης εν ειρήνης, ομονοία και αγάπη”.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα, πλαισιούμενος από τους συνεργάτες του, τον είχε καλωσορίσει θερμά στην είσοδο του Πτωχοκομείου και είχαν συνάντηση στο γραφείο του.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου 

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement