Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Βρετανία: Χάος από λάθος μηνύματα για καραντίνα στη… United Pingdom

Οργή και πανικό έχει προκαλέσει το σύστημα προειδοποιήσεων για αναγκαστική καραντίνα στη Βρετανία. Ελλείψεις τροφίμων, αδυναμία λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής και μείωση της παραγωγικότητας απειλούν να αποβούν μπούμερανγκ για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που ήλπιζε ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα χαρακτηριζόταν από θρίαμβο!

Οι ημέρες ελευθερίας από τη μάστιγα του κορονοϊού, που είχε υποσχεθεί ο Τζόνσον, δεν ήρθαν ακόμα στη Βρετανία. Η πανδημία μπορεί να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, λόγω των εμβολιασμών, η επιδημία της καραντίνας όμως -η λεγόμενη «pingdemic» από τους Άγγλους σχολιαστές- έχει φέρει χάος και ελλείψεις, καθώς αναγκάζει πολλούς εργαζομένους να μείνουν απομονωμένοι στο σπίτι. Ο χαρακτηριστικός ήχος από την ειδοποίηση του κινητού (ping) δημιούργησε τη λέξη ping-demic (επιδημία του ping), καθώς μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από 610.000 άνθρωποι έλαβαν ειδοποίηση να μείνουν σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, κατά την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας.

Το ζήτημα θα μπορούσε να ήταν σωτήριο για την αποτροπή της διάδοσης της νέας φονικής μετάλλαξης «Δέλτα», όμως το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης υπέπεσε σε πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε καραντίνα πολλές χιλιάδες άνθρωποι ενώ δεν χρειαζόταν.

Άδεια ράφια

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν, λόγω της απουσίας εργαζομένων σε ζωτικούς τομείς της παραγωγής αγαθών, της διανομής εμπορευμάτων και της τροφοδοσίας – οι απουσίες εργαζομένων κυμαίνονται από 10% έως 30% του συνολικού προσωπικού. Οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ κάλεσαν τους καταναλωτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων από το φόβο μεγαλύτερων ελλείψεων. Ορισμένες αλυσίδες τροφίμων (όπως τα σούπερ μάρκετ Iceland) έκλεισαν προσωρινά ορισμένα από τα καταστήματά τους. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Διανομέων Τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης.

Ο Τύπος

Οι ελλείψεις στις μεγάλες πόλεις δημιούργησαν μείζον πολιτικό ζήτημα και επιθέσεις από τον Τύπο. Οι βρετανικές ταμπλόιντ κάνουν λόγο για «Ενωμένο Βασίλειο του Ping» (United Pingdom) με μεγάλη δόση ειρωνείας. Η Ντάουνινγκ Στριτ και οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον τονίζουν ότι η εφαρμογή του συστήματος υγείας, παρά τα όποια λάθη ή τις υπερβολές, εμποδίζει τη μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Βρετανία καταγράφει περίπου 45.000 κρούσματα ημερησίως και τα τρία τέταρτα εξ αυτών ανήκουν στην παραλλαγή «Δέλτα». Επίσης, τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν αύξηση και τα θύματα της νόσου (75 θάνατοι ανακοινώθηκαν χθες). Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εξαιρέσει από τον κατάλογο της υποχρεωτικής καραντίνας ορισμένες ομάδες εργαζομένων, με την προϋπόθεση να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού.

Εμβόλια σε φτωχές χώρες

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX, σε φτωχές χώρες. Η «Team Europe» (που αποτελείται από τις 27 χώρες) «θα βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει τον ιό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Η Team Europe ξεκίνησε πρωτοβουλία για την παραγωγή και την πρόσβαση σε εμβόλια στην Αφρική, χρησιμοποιώντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement