Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή του πυραύλου S-500

Η Ρωσία σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη δοκιμή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-500 εδάφους- αέρος, ενός όπλου με το οποίο ελπίζει ότι θα ενισχύσει την άμυνα της και μια μέρα θα γίνει το best seller στις εξαγωγές των οπλικών της συστημάτων.

Ο προκάτοχος του, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έχει γίνει αιτία γεωπολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέπουν τις χώρες να το αγοράσουν και στην περίπτωση της Τουρκίας να προσπαθούν ανεπιτυχώς να την αναγκάσουν να ακυρώσει την αγορά τους.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει μια γιγαντιαία κινητή βάση -εκτοξευτήρα με δύο μεγάλους κυλίνδρους μέσα από τους οποίους εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα προς τον ουρανό ένας πύραυλος στο πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιάρ, του Νοτίου Αστραχάν, στη νότια Ρωσία.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που του υπουργείο Άμυνας δείχνει το σύστημα S-500 σε μια ζωντανή δοκιμή. Τμήματα του βίντεο ήταν σκόπιμα θολά ή σκοτεινά για να είναι πιο δύσκολο να εξεταστεί λεπτομερώς το σύστημα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπληξε επιτυχώς «τον υψηλής ταχύτητας βαλλιστικό στόχο».

«Το σύστημα αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-500 δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και έχει σχεδιασθεί για να μπορεί να πλήττει όλο το φάσμα των υφιστάμενων και πολλά υποσχόμενων αεροδιαστημικών όπλων ενός πιθανού εχθρού σε ολόκληρο το φάσμα των υψομέτρων και των ταχυτήτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, στην οποία αναφέρεται ότι «μόλις ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος δοκιμών» το σύστημα θα παραδοθεί σε μονάδα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στη Μόσχα, χωρίς να ορίζεται το χρονικό πλαίσιο.

Το σύστημα S-500, που φέρει την ονομασία «Προμηθέας» είναι ικανό να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους και αεροπλάνα, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα, και έχει ακτίνα δράσης περίπου 600 χιλιομέτρων.

Το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξέι Κριβαρούτσκο, αναφέρει ότι το σύστημα S-500 είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί έως το 2025, με τις κρατικές συμβάσεις να υπογράφονται φέτος.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου η Ρωσία πραγματοποίησε τη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Τσιρκόν» (Ζιρκόν), ενός όπλου για το οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι αποτελεί ότι είναι μέρος μιας νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων που δεν έχουν αντίστοιχα στον κόσμο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement