Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χρήσιμα ή επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται

Μια σειρά από ερωτήματα και συζητήσεις για το μέλλον της παραγωγής και διάθεσης ανθρωποειδών ρομπότ, έφερε στη ρομποτική κοινότητα η διακοπή παραγωγής του δημοφιλούς Pepper.

Τελικά είναι πραγματικά χρήσιμα ή μπορούν να αποδειχθούν έως και επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται;

Ο Pepper, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο τέτοιου είδους που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2014, πολύ δημοφιλές ανά τον κόσμο, ήταν προγραμματισμένο να εκτελεί καθήκοντα όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, ωστόσο η χρήση του εξαντλήθηκε τελικά σε πιο ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, είχε χρησιμοποιηθεί έως και μαζορέτα σε αγώνες.

Ωστόσο, το ίδιο ρομπότ είχε αξιοποιηθεί ακόμη και σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για να «υπαγορεύσει» στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό λέγεται ότι «ενόχλησε», αφού ήταν προγραμματισμένο στο να υπαγορεύει απλώς και όχι στο να απαντά σε ερωτήσεις – κάτι που άνοιξε τη συζήτηση για το έως που φτάνει η χρησιμότητά του, αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να δημουργήσει προβλήματα.

Η Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής του επιβεβαίωσε στο BBC ότι «σταμάτησε» την παραγωγή, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η SoftBank απολύει το μισό προσωπικό της στο τμήμα ρομποτικής, σημειώνοντας ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή όποτε αυτό χρειαστεί.

Advertisement. Scroll to continue reading.

«Είναι ένα πολύ κοινωνικό ρομπότ, μπορεί να μιλήσει, μπορεί να χορέψει, μπορεί να κάνει συγκεκριμένα κόλπα. Η χρήση αυτού του ρομπότ είναι αρκετά περιορισμένη – εκτός από το χορό και την εντυπωσιακή εμφάνιση, τι μπορεί πραγματικά να κάνει;» αναρωτιέται σε δηλώσεις της η Kerstin Dautenhahn, καθηγήτρια ευφυούς ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo (Καναδάς).

Πάντως αναφορικά με το ερώτημα αν μπορούν τελικά να φτιαχτούν ρομπότ – «μπάτλερ» που θα υπηρετούν τον άνθρωπο, η ίδια σημειώνει ότι οι ειδικοί εργάζονται γύρω από το να δημιουργούν κοινωνικά ρομπότ που μπορούν να κάνουν μια σειρά χρήσιμων εργασιών, ωστόσο «αυτό είναι πραγματικά πολύ, πολύ δύσκολο».

Πάντως, όπως επισημαίνον οι ειδικοί, πολλά χρήσιμα πράγματα ήδη γίνονται από μηχανήματα, απλώς δεν ονομαζονται «ρομπότ».

Για παράδειγμα, ένα «έξυπνο» ηχείο μπορεί να υπαγορεύσει ειδήσεις, ενώ μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας, πληντυρίων και χλοοκοπτικών λειτουργούν επίσης αυτόματα.

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη που χαρίζουν σε κάθε γυναίκα τα μαλλιά της και με κύριο στόχο το μήνυμα του Οκτωβρίου, μήνα για την πρόληψη του...

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου, κ. Κωνσταντίνος Βεζέρης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ειδικότερα,...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου ενημερώνει τα μέλη του ότι θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς η...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη  Η 1η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής Μπάσκετ στη Χίο ανάμεσα στις ομάδες ΦΟΒ- ΒΑΟΛ έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής (24/10) στο Κλειστό...