Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χρήσιμα ή επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται

Μια σειρά από ερωτήματα και συζητήσεις για το μέλλον της παραγωγής και διάθεσης ανθρωποειδών ρομπότ, έφερε στη ρομποτική κοινότητα η διακοπή παραγωγής του δημοφιλούς Pepper.

Τελικά είναι πραγματικά χρήσιμα ή μπορούν να αποδειχθούν έως και επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται;

Ο Pepper, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο τέτοιου είδους που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2014, πολύ δημοφιλές ανά τον κόσμο, ήταν προγραμματισμένο να εκτελεί καθήκοντα όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, ωστόσο η χρήση του εξαντλήθηκε τελικά σε πιο ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, είχε χρησιμοποιηθεί έως και μαζορέτα σε αγώνες.

Ωστόσο, το ίδιο ρομπότ είχε αξιοποιηθεί ακόμη και σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για να «υπαγορεύσει» στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό λέγεται ότι «ενόχλησε», αφού ήταν προγραμματισμένο στο να υπαγορεύει απλώς και όχι στο να απαντά σε ερωτήσεις – κάτι που άνοιξε τη συζήτηση για το έως που φτάνει η χρησιμότητά του, αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να δημουργήσει προβλήματα.

Η Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής του επιβεβαίωσε στο BBC ότι «σταμάτησε» την παραγωγή, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η SoftBank απολύει το μισό προσωπικό της στο τμήμα ρομποτικής, σημειώνοντας ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή όποτε αυτό χρειαστεί.

«Είναι ένα πολύ κοινωνικό ρομπότ, μπορεί να μιλήσει, μπορεί να χορέψει, μπορεί να κάνει συγκεκριμένα κόλπα. Η χρήση αυτού του ρομπότ είναι αρκετά περιορισμένη – εκτός από το χορό και την εντυπωσιακή εμφάνιση, τι μπορεί πραγματικά να κάνει;» αναρωτιέται σε δηλώσεις της η Kerstin Dautenhahn, καθηγήτρια ευφυούς ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo (Καναδάς).

Πάντως αναφορικά με το ερώτημα αν μπορούν τελικά να φτιαχτούν ρομπότ – «μπάτλερ» που θα υπηρετούν τον άνθρωπο, η ίδια σημειώνει ότι οι ειδικοί εργάζονται γύρω από το να δημιουργούν κοινωνικά ρομπότ που μπορούν να κάνουν μια σειρά χρήσιμων εργασιών, ωστόσο «αυτό είναι πραγματικά πολύ, πολύ δύσκολο».

Πάντως, όπως επισημαίνον οι ειδικοί, πολλά χρήσιμα πράγματα ήδη γίνονται από μηχανήματα, απλώς δεν ονομαζονται «ρομπότ».

Για παράδειγμα, ένα «έξυπνο» ηχείο μπορεί να υπαγορεύσει ειδήσεις, ενώ μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας, πληντυρίων και χλοοκοπτικών λειτουργούν επίσης αυτόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement