Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Γενεύης: Ευρεία γκάμα θεμάτων στη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν – Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία

Σύνοδος Γενεύης: Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Αρχικώς υπήρξε το τετ α τετ των δύο ηγετών, μόνο με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κυρίων Μπλίνκεν και Λαβρόφ. Η συνάντηση είχε διάρκεια 93 λεπτών. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι δύο ηγέτες είχαν νέο γύρο επαφών, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση. Ο δεύτερος κύκλος είχε διάρκεια 65 λεπτών και οι δύο άνδρες είχαν ακουστικά με αυτόματη μετάφραση, ενώ στον πρώτο γύρο των συζητήσεων ο διάλογος έγινε μέσω διερμηνέων που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι οι συζητήσεις ήταν έντονες και περιελάμβαναν μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Προηγήθηκε ο Πούτιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις από το Μέγαρο όπου διεξήχθη η συνάντηση.

«Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί».

Σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».

Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Πούτιν είπε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου», για να σημειώσει ότι «Θεωρώ ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση».

Ο ίδιος είπε ότι το θέμα της Ουκρανίας τέθηκε επί τάπητος, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε εδώ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πούτιν είπε ότι ο ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι γνώριζε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στην Ρωσία, καθώς είχε παραβιάσει τον νόμο, «παρά ταύτα αποφάσισε να γυρίσει έτσι κι αλλιώς».

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις Μπάιντεν σχετικά με τον χαρακτηρισμό «δολοφόνος» που του είχε αποδώσει. Το CNN μετέδωσε ότι ο Μπάιντεν και οι στενοί του σύμβουλοι παρακολουθούν τις δηλώσεις Πούτιν προκειμένου να δουν τι ερμηνεία δίνει στις συζητήσεις ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να απαντήσεις σχετικά κατόπιν.

Στις 18.30, ο Μπάιντεν αποχώρησε, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, από το Μέγαρο όπου διεξήχθη η συνάντηση. Αναμένονται οι δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου από αίθουσα του ξενοδοχείου του.

Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαι υπέρ της Αμερικής, όχι ενάντια στη Ρωσία

Τη θέση ότι η ατζέντα του δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, αλλά υπέρ του αμερικανικού λαού, μετέφερε ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη μετά την «επίσημη πρώτη» με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μπάιντεν δήλωσε πως «ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές ή κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επισήμανε πως του μετέφερε πως εάν ο Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει, οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές» για τη Ρωσία.

«Όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει γιατί λέω αυτό που λέω, και γιατί κάνω αυτό που κάνω, και πώς θα ανταποκριθούμε σε διαφορετικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής. Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι υπέρ του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Και η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την αποκατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο, και την προστασία των Αμερικανών, επισήμανε ο Μπάιντεν. Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, «είναι αυτό που είμαστε, και θα βρίσκονται πάντα στο ‘τραπέζι’» διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι διευρυμένες συνομιλίες

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Η γλώσσα του σώματος

Τα αμερικανικά ΜΜΕ, εν αναμονή των δηλώσεων, δίνουν έμφαση στη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών, προσπαθώντας παράλληλα να αποκωδικοποιήσουν τις διαρροές τόσο της αμερικανικής όσο και της ρωσικής πλευράς.

Σε πρώτο επίπεδο, η επαφή των δύο ανδρών έκρυβε μια αμηχανία, ωστόσο οι δύο έμπειροι πολιτικοί φαίνονται να κάνουν μια θερμή χειραψία, αλλά και να γελάνε μέσα στην αίθουσα της συνάντησης, λίγο πριν αρχίσει η συνομιλία τους.

«Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πούτιν: «Όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα – οι δύο μεγάλες δυνάμεις».

Χαοτικές στιγμές στη Σύνοδο Μπάιντεν – Πούτιν

Η Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν πήρε μια απίστευτη τροπή, καθώς οι δημοσιογράφοι άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους.

Η Anita Kumar του Politico, που βρισκόταν εκεί, περιέγραψε «την πιο χαοτική διαμάχη ΜΜΕ που έχει δει σε προεδρική συνάντηση εδώ και εννέα χρόνια».

«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Politico.

Μερικά λεπτά αργότερα, η Kumar έγραψε ότι η ρωσική ασφάλεια τράβηξε το κόκκινο σχοινί που χώριζε Τύπο και προέδρους, με την κατάσταση να ξεφεύγει.

«Η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει», ανέφερε η Kumar, προσθέτοντας: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement