Την ώρα που η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα, εγκατέλειπε με στρατιωτικό ελικόπτερο τη χώρα κατευθυνόμενη στην Ινδία, ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν εκφωνούσε διάγγελμα ανακοινώνοντας ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση», κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της χώρας.
In January 2024 (total 300 seats)
-Shaikh Haseena won : 224
-Main Opposition won : 11
-Independent won : 62Shaikh Haseena had to resign today and Bangladesh Army Chief announced that the new govt will take over.
The real murder of democracy!pic.twitter.com/vDJwxs4ffm
— Mr Sinha (@MrSinha_) August 5, 2024
Επίσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ζήτησε λίγο χρόνο για να βρεθεί λύση στον απόηχο της φονικότερης ίσως ημέρας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά την οποία 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
You’re watching over a million ppl marching on #Dhaka right now. To overthrow the western-backed Hasina regime in Bangladesh. Hundreds murdered by state forces but we don’t give up the fight. Solidarity comrades. This is what resistance looks like.pic.twitter.com/oe4v8HTWRN
— GhostofDurruti (@DurrutiRiot) August 5, 2024
Εικόνες από την πρωτεόυσα Ντάκα δείχνουν σκηνές αλλοφροσύνης με χιλιάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουν γιατί η πρωθυπουργός «έφυγε από τη χώρα, ενώ άλλοι εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία, λεηλατώντας και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.
Μαινόμενα πλήθη αποχωρούν κουβαλώντας τηλεοράσεις, καρέκλες και τραπέζια μέσα από ένα από τα πιο προστατευμένα κτίρια της χώρας.
Οι διαδηλωτές στην Ντάκα ανέβηκαν πάνω σε ένα μεγάλο άγαλμα του ηγέτη της ανεξαρτησίας Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του πατέρα της πρωθυπουργού Χασίνα, και άρχισαν να σπάνε το κεφάλι με τσεκούρι.
The architect of Bangladesh, Sheikh Mujib assassinated twice within 50 years. #Bangladesh pic.twitter.com/sEK520muq1
— Rofl Gandhi 2.0
(@RoflGandhi_) August 5, 2024
Φοιτητές είχαν καλέσει σε πορεία προς την πρωτεύουσα Ντάκα τη Δευτέρα, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για να πιέσουν σε παραίτηση τη Χασίνα, η οποία κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία τον Ιανουάριο σε εκλογές που μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση
Γιατί ξέσπασαν διαδηλώσεις
Πολλοί φοιτητές δηλώνουν οργισμένοι εξαιτίας της υψηλής νεανικής ανεργίας, καθώς σχεδόν 32 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ή χωρίς εκπαίδευση σε έναν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων.
Οι διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επανέφερε σύστημα ποσοστώσεων για προσλήψεις σε κρατικές θέσεις, ανατρέποντας απόφαση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, που χρονολογείται από το 2018, να το καταργήσει. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο που επρόκειτο να επανεξετάσει το θέμα στη συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το 30% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στο Δημόσιο θα προορίζονται για μέλη οικογενειών μαχητών της ελευθερίας στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του 1971 από το Πακιστάν.
Αυτό το σύστημα θεσπίστηκε στο Μπαγκλαντές το 1972 και μέχρι το 2018 που καταργήθηκε, υπολογίζεται ότι το 56% των κρατικών θέσεων εργασίας είχε κατανεμηθεί βάσει των ποσοστώσεων.
Η οικονομία του Μπαγκλαντές, που κάποτε ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο, έχει μείνει στάσιμη, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 10% και τα αποθέματα σε δολάρια διαρκώς συρρικνώνονται.