Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και υπάλληλοι διεθνούς βοήθειας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός άρει την απαγόρευση πώλησης τροφίμων από το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η επίθεση του στη Λωρίδα εμποδίζει την άφιξη της διεθνούς βοήθειας.
Πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι αρχές του στρατού έδωσαν το πράσινο φως στους εμπόρους στη Γάζα να συνεχίσουν τις αγορές τους από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους προμηθευτές τροφίμων όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα αυτόν τον μήνα, μερικές ημέρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη της Ράφα στα νότια της Λωρίδας.
Ο Aed Abu Ramadan, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γάζας, είπε ότι το Ισραήλ επικοινώνησε με διανομείς από κατοίκους της Γάζας που αγόραζαν αγαθά από τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ πριν από τον πόλεμο. Τους ενημέρωσε ότι ήταν έτοιμο να συντονίσει τον χειρισμό των εμπορευμάτων.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, σχολίασαν ότι η αλλαγή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιτρέπεται η είσοδος σε προϊόντα που παράγονται εντός του Ισραήλ ή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.
Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με την επανέναρξη των παραδόσεων, η Μονάδα Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη, κλάδος του ισραηλινού στρατού που είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές βοήθειας, είπε ότι εξετάζει τρόπους για να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια και η ποσότητα τροφίμων που πωλούνται στη Γάζα .
Ο εκπρόσωπος της μονάδας, Shimon Friedman, δήλωσε: «Το να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να φέρει κάποια τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος αυτών των προσπαθειών που στοχεύουν στην αύξηση της ποσότητας τροφίμων που εισέρχεται».
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας παροτρύνουν το Ισραήλ εδώ και μήνες να επιτρέψει περισσότερες εμπορικές προμήθειες στη Γάζα, ώστε τα φρέσκα τρόφιμα, κυρίως μη ευπαθή είδη όπως αλεύρι και κονσέρβες, να μπορούν να συμπληρώσουν τη διεθνή βοήθεια.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά μέσο όρο 500 φορτηγά βοήθειας και φορτηγά εμπορικών αγαθών εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα μεταφέροντας όλα τα αγαθά που χρειάζονταν οι κάτοικοι της Λωρίδας, από τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, ακόμη και γεωργικά. εξοπλισμός, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Από τότε, ο μέσος αριθμός έχει γίνει λιγότερο από 140 φορτηγά την ημέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία του ισραηλινού στρατού, παρά την καταστροφή της Λωρίδας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με στόχο την εξάλειψη του κινήματος της Χαμάς, γεγονός που ανέβασε την ανάγκη για βοήθεια σε τεράστια επίπεδα.
Τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συμμετέχουν στον συντονισμό των παραδόσεων αγαθών στη Γάζα δήλωσαν επίσης ότι τα τρόφιμα που λαμβάνουν είναι ακριβά και αντιπροσωπεύουν ένα φτωχό υποκατάστατο της διεθνούς βοήθειας που ήδη πληρώνουν οι χώρες και οι οργανισμοί δωρητές. Αυτοί οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους ώστε να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα.
Τρεις κάτοικοι της Γάζας που ρωτήθηκαν είπαν ότι είχαν δει αγαθά με εβραϊκές μάρκες στις αγορές, όπως καρπούζια από έναν ισραηλινό οικισμό, αλλά συχνά πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές για εκτοπισμένες οικογένειες που είχαν έλλειψη χρημάτων.