Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

The Guardian: Αποκαλύπτει εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ σε απειλές της εισαγγελέως του ΔΠΔ,  Φάτου Μπενσούντα

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, απείλησε την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων κατά τις οποίες προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

Οι μυστικές επικοινωνίες του Κοέν με την τότε Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, έγιναν τα χρόνια πριν από την απόφαση της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι, «η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνέβη όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ και οι δραστηριότητές του δηλώθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με βάση ότι το δικαστήριο έθεσε απειλή για δίωξη στρατιωτικού προσωπικού».

Άλλη ισραηλινή πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση κατά της Μπενσούντα είπε ότι στόχος της Μοσάντ ήταν να τη στρατολογήσει ως άτομο που συνεργάζεται με τις επιδιώξεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή, είπε ότι ο Κοέν λειτούργησε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα ενημέρωσε μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη και ολοένα και πιο απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές γνώριζαν τις επίσημες αποκαλύψεις της Μπενσούντα στο ΔΠΔ σχετικά με αυτό το θέμα.
Είπαν ακόμη ότι αποκάλυψε ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα για το Παλαιστινιακό ζήτημα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, η Μοσάντ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και απέκτησε αντίγραφα μυστικών ηχογραφήσεων του συζύγου της. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό για να τη δυσφημήσουν.

Ο Guardian ανέφερε : «Στις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τον Μπενσούντα, το Ισραήλ έλαβε υποστήριξη από έναν απροσδόκητο σύμμαχο, τον Τζόζεφ Καμπίλα, τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό».

Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος μιας επερχόμενης έρευνας από τον The Guardian, το ισραηλινό περιοδικό +972 και το Ισραηλινό περιοδικό Local Call, το οποίο αποκαλύπτει πώς πολλές ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διεξήγαγαν έναν μυστικό «πόλεμο» εναντίον του ΔΠΔ για σχεδόν ένα χρόνο.

Σε επαφή με τον Guardian, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε: «Οι ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».

Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο και η Μπενσούντα επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Για την αιφνιδιαστική αύξηση των λιμενικών τελών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μίλησε στα τοπικά μέσα ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου κ. Κώστας Μούνδρος,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το συμβάν έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου (15/06) κοντά στην έξοδο της Αττικής Οδού για τη Λεωφόρο Κηφησίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Τη...

ΧΙΟΣ

Για το πώς διαμορφώνεται τη φετινή χρονιά η τιμή της μαστίχας, έπειτα από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στις 15 Ιουνίου...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη θα έχει σήμερα Δευτέρα 17.6.2024 σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, οι...

Advertisement