Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος κορυφής Ν. Κορέας – Κίνας – Ιαπωνίας οδηγεί σε συμφωνία στενότερης τριμερούς συνεργασίας

Στο πλαίσιο τριμερούς συνόδου κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σεούλ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα σε κοινή δήλωση εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν αυτές τις συναντήσεις τακτικά και χωρίς διακοπή.

«Η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας ενισχύει τις αντίστοιχες διμερείς σχέσεις και προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας και βοηθά στην προώθηση ενός κόσμου στον οποίο οι χώρες, μεγάλες και μικρές, μπορούν να ωφεληθούν παγκοσμίως», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιούν Σουκ-γελ, και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Κίνας, Φούμιο Κισίντα και Λι Τσιανγκ, αντίστοιχα.

Μεταξύ των ετών 2008 και 2012 οι τρεις χώρες διεξήγαγαν ετησίως συνόδους κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων, όμως οι διαφορές μεταξύ της Σεούλ και του Τόκιο σχετικά με τις συνέπειες της ιαπωνικής κυριαρχίας στην κορεατική χερσόνησο (1910-1945) είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί το ενδιαφέρον για αυτές τις συναντήσεις, με την τελευταία να διεξάγεται πριν από 4 χρόνια. Παράλληλα, η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με την πανδημία και την προέλευσή της διεύρυνε το χάσμα μεταξύ των τριών γειτόνων τα τελευταία χρόνια.

Από τότε όμως που ο Γιούν ανέλαβε την εξουσία στη Νότια Κορέα το 2022, μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό προσπάθησαν να εξαλείψουν τις μεταξύ τους διαφορές, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τη στρατιωτική τους συνεργασία με τον παραδοσιακό τους εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, οι τρεις χώρες τόνισαν ότι αυτή τριμερής σύνοδος κορυφής της Σεούλ «έχει σημαντική σημασία για την αναζωογόνηση της τριμερούς συνεργασίας», προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη τριμερούς ελεύθερου εμπορίου, καθώς και για στενότερη συνεργασία σε βασικούς τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημόσια υγεία, η επιστήμη, η ασφάλεια και η αλληλεγγύη σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έγινε κάποια αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν και την αυξανόμενη κινεζική πίεση στο νησί, ενώ μόνο αποσπασματικά συζητήθηκε το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, το οποίο ανησυχεί όλο και περισσότερο τη Σεούλ και το Τόκιο, αλλά το Πεκίνο εδώ και χρόνια είναι επιφυλακτικό για την ενεργοποίηση νέων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η κοινή δήλωση περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Βορειοανατολική Ασία, καθώς και της «αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement