Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων της ΕΕ δηλώνει πρόθεση να ψηφίσει στις εκλογές του Ιουνίου

Ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη νεολαία και τη δημοκρατία, η οποία αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις ότι το 64% των νέων δηλώνει την πρόθεσή του να ψηφίσει.

Ωστόσο, ενώ το 38% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ψηφοφορία είναι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να ακουστεί η φωνή τους, περίπου το 19% είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 13% δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει.

Η έρευνα έδειξε ότι πολλοί νέοι είναι ενεργοί και εμπλέκονται:

Το 64% δήλωσε ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες ενός ή περισσότερων οργανισμών τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, το 48% ανέφερε ότι ανέλαβε δράση για να αλλάξει την κοινωνία υπογράφοντας μια αναφορά, συμμετέχοντας σε μια διαδήλωση ή στέλνοντας μια επιστολή σε έναν πολιτικό. Συγκεκριμένα, οι νέοι δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα (34%), την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (33%), την υγεία και την ευημερία (29%) και τα ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικότητας (29 %).

Οι νέοι θεώρησαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα τούς προετοίμασε καλά για ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, το 73% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή του τους παρείχε τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης. Το 72% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έμαθε να φροντίζουν το περιβάλλον.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι συνεχίζουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Πάνω από το 43% συμμετείχε σε δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τυπικά παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν σπουδές ή κατάρτιση (16%), εθελοντισμό (12%) ή εργασία (12%). Σχεδόν οι μισοί από τους νέους που ερωτήθηκαν (49%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το Erasmus +, το πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Επιπλέον, το 67% των νέων πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, στην καθημερινότητά τους, ενώ το 26% λέει ότι δεν έχει και το 7% δεν γνωρίζει.

Η έρευνα Eurobarometer Flash 545 «Νεολαία και δημοκρατία» διεξήχθη μεταξύ 3 Απριλίου και 12 Απριλίου 2024, με στόχο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 26.189 νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών από τα 27 κράτη μέλη. Η έρευνα διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικών συνεντεύξεων με τη βοήθεια υπολογιστή (CAWI).

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου θα αποτελέσουν τη βάση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την κληρονομιά του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Η Επιτροπή διόρισε έναν συντονιστή για τη νεολαία της ΕΕ και διοργανώνει έλεγχο για τη νεολαία στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας τον Απρίλιο του 2024, τόσο ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχινάς όσο και η Επίτροπος Iliana Ivanova φιλοξένησαν διαλόγους για την πολιτική για τη νεολαία. Η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και η συμμετοχή των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμμάτων Erasmus + και European Solidarity Corps.

Πηγή: Euronews.ro

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με την κατάκτηση για 2η συνεχή χρονιά του βραβείου “Customer Experience Excellence 2023” της Nissan Europe, η Nissan –Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε επιβεβαιώνει με...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για το μείζον θέμα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων της Χίου τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» κ. Γιάννης Καραβασίλης, τονίζοντας ότι είναι πρωταρχικής...

Advertisement