Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκεχειρία 36 ωρών λόγω Χριστουγέννων ανακοινώνει η Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατάσσει τον στρατό να τηρήσει 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, από το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Ειδικότερα, ο Πούτιν διέταξε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να εισαγάγει την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός ακολούθησε προηγούμενη πρόταση του πνευματικού ηγέτη της Ρωσίας Πατριάρχη Κύριλλου για εκεχειρία τα Χριστούγεννα της Ορθοδοξίας αυτή την εβδομάδα.

Το βήμα απορρίφθηκε από το Κίεβο ως «κυνική» παγίδα της Μόσχας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρησιμοποιεί το αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου – αργότερα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο – αν και ορισμένοι χριστιανοί στην Ουκρανία γιορτάζουν επίσης τη γιορτή αυτή την ημερομηνία.

Πούτιν: Καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό να συμμετάσχει στις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των μερών στην Ουκρανία από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023», ανέφερε ο Πούτιν.

«Αφορμώρμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που έχουν πίστη στην Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων».

Ουκρανία: «Κυνική παγίδα» η έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου ως «κυνική παγίδα και στοιχείο προπαγάνδας».

Η πρόταση του Ζελένσκι που είχε επίσης απορριφθεί

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων νωρίτερα, πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά η Ρωσία την απέρριψε.

Ο Κύριλλος έχει προηγουμένως δικαιολογήσει τον πόλεμο ως μέρος του «μεταφυσικού αγώνα» της Ρωσίας για την αποτροπή μιας φιλελεύθερης ιδεολογικής εισβολής από τη Δύση.

Το Κρεμλίνο «ανοιχτό» σε διάλογο με το Κίεβο, υπό προϋποθέσεις

Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν «επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε έναν σοβαρό διάλογο» με τις ουκρανικές αρχές.

Αλλά αυτή η δήλωση συνοδεύεται από προϋποθέσεις: «Οι αρχές του Κιέβου να εκπληρώσουν τα γνωστά και επανειλημμένα διατυπωμένα αιτήματα και να αναγνωρίσουν τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», δήλωσε το Κρεμλίνο, αναφερόμενο στην επιμονή της Μόσχας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement