Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο – Πότε θα υποχωρήσει η πίεση

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) για την πορεία της πανδημίας του κορονoϊού μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πίεση από τον κορονoϊό θα υποχωρήσει μέχρι τον Ιούνιο και από εκείνη τη στιγμή και μετά θα πρέπει να φροντίσουμε για αποτελεσματικά συστήματα επιτήρησης.

Τι είπε για τα εμβόλια

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, καθώς με αυτά που υπάρχουν υποχωρεί η προστασία με το πέρασμα του χρόνου.

Έπειτα, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασιστεί η δοσολογία των νέων εμβολίων, ώστε να απαιτείται μόνο μία δόση κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι ζητούμενο τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον τρόπο διασποράς της πληροφορίας, σημειώνοντας: «Η επιδημία της πληροφορίας, με κακό τρόπο, έκανε κακό στην Επιστήμη και θα συνεχίσει να κάνει κακό».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονoϊό, λύνοντας τα επιμέρους προβλήματα Δημόσιας Υγείας, όπως η ποιότητα του αέρα και οι ζωονόσοι.

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας. «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.

Στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Παρόλα αυτά, είπε ότι αναλογικά αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα. Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσους, της νοσηλείας και των θανάτων.

Τέλος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος,  υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επικράτηση αερογενών λοιμώξεων και για δημιουργία νέων, επομένως χρειάζεται, όπως είπε, προσανατολισμός προς νέες τεχνολογίες και νέο σύστημα υγείας που να στηρίζεται σε σύγχρονες δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ελευθερία Αδαμ. Μπινίκου, Ψυχολόγος- Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων, Κέντρο Παιδιού & Εφήβου Αυτά τα Χριστούγεννα… κάνε ένα δώρο ζωής… σ ’εσένα και...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης εκφράζει από καρδιάς συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», το οποίο αναδείχθηκε...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Περίπου 2.500 φώκιες βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στη νότια Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή (4/12). Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν αρχικά το Σάββατο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα μας δείχνει ο Κώστας Τσιμίκας με πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, όπου φαίνεται να οδηγεί μία εντυπωσιακή...