Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργοποιήθηκε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Αλβανία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει μια ομάδα για ειδικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια στην Αλβανία, αποστολή της οποίας θα είναι η συμμετοχή σε διάφορες δράσεις. Mία από τις αποστολές, σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ και του Κοσσυφοπεδίου, είναι να εναντιωθεί στην ενίσχυση της ρωσικής επιρροής.

Σε τελετή στο Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας στα Τίρανα, η Αμερικανίδα πρέσβης στη χώρα αυτή, Γιούρι Κιμ, είπε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, επαινώντας τις αλβανικές αρχές που δεν δίστασαν ποτέ να αναπτύξουν αμερικανικές δυνάμεις.

«Δεν μπορούσαμε να αναζητήσουμε έναν πιο δυνατό και πιο πιστό φίλο και σύμμαχο. Οι διμερείς μας δεσμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ», τόνισε η πρέσβης Κιμ, σε τελετή χθες το βράδυ στα Τίρανα, που διοργανώθηκε με αφορμή την ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, αναφέρει η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Σερβίας RTS.

Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι η Αλβανία θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να αυξήσει τα πρότυπα των επιχειρησιακών της δυνάμεων. «Θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε μαζί εάν παραστεί ανάγκη, όπως κάναμε στο Αφγανιστάν και πέραν αυτού», είπε ο Πελέσι.

Πριν από ένα μήνα τα αμερικανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να ρίξουν φως στο τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια των Αμερικανών να δημιουργήσουν βάση των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεών τους (SOCEUR) στην Αλβανία. Το αμερικανικό portal «Business Insider» αφιέρωσε ένα μακροσκελές άρθρο σε εκείνη τη βάση στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα θα μπορούσε να δοκιμάσει «αποσταθεροποιητικά σενάρια» στην περιοχή και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα εμπλακούν σε διάφορες αποστολές.

«Η Αλβανία δεν είναι κοντά στη Ρωσία, επομένως δεν έχετε αυτή τη φυσική εγγύτητα με τον αντίπαλο. Όμως τα Βαλκάνια είναι σημαντικά και η Ρωσία εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή σε αυτά. Άλλωστε οι Ρώσοι είναι Σλάβοι, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Ελλάδα. Η Ρωσία έπαιζε πάντα αυτό το χαρτί για να χειραγωγήσει και να ελέγξει την κατάσταση», είπε μια ανώνυμη πηγή σύμφωνα με το Business Insider.

Η απόφαση του SOCEUR να ιδρύσει ένα νέο αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων στην Αλβανία θα μπορούσε να είναι μια τακτική προσπάθεια διατήρησης μέρους αυτής της προσέγγισης ή αποτροπής της Τουρκίας από το να αποσύρει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μαζί της, σύμφωνα με μια εξήγηση για το άνοιγμα της Βάσης Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ομάδα του ΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟΥ έλαβε μέρος στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  Παίδων – Κορασίδων για το έτος 2021-22. Αναλυτικά τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και φέτος, στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai ξεχωρίζει για την αισθητική της, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας που ενσωματώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας   μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με επιχειρήσεις και Φορείς – Οργανισμούς διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής,...