Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες πρόσφυγες σε Ουγγαρία και Πολωνία

Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν σε Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς είναι για δεύτερη μέρα σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή. Κυρίως από την χώρα φεύγουν γυναίκες και παιδιά, καθώς η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν, ενώ έχει κηρύξει επιστράτευση.

Όπως αναφέρει το Reuters χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Ο μεγαλύτερος όγκος προσφύγων στη Πολωνία
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι πρόσφυγες πηγαίνουν στη Πολωνία και ήδη η χώρα περιμένει περίπου 5 εκατ άτομα. Η χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

«Έρχονται μόνο γυναίκες και παιδιά, γιατί για τους άνδρες απαγορεύεται. Αφήσαμε τους πατεράδες, τους συζύγους μας στο σπίτι και αισθανόμαστε χάλια», είπε η 30χρονη Λουντμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον σύζυγό της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Είναι ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων, μετά την απόλυτα επιτυχημένη και εμβληματική Ριτσώνα και θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε, σήμερα το πρωί, ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένος...

Advertisement